Novi zakon

Vlada HNŽ-a uvodi rodiljsku naknadu i dječji dodatak

05.11.2016.
u 07:00

Sva djeca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ubuduće bi trebala imati približno jednake uvjete za zdrav i pravilan tjelesni, intelektualni i emocionalni razvoj u obitelji, definirano je novim nacrtom Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji je razmatran na posljednjoj sjednici Vlade HNŽ-a. Naime, Vlada HNŽ-a, na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom, odlučila je konačno urediti oblast zaštite obitelji s djecom.

Tako je spomenutim nacrtom zakona predviđen dodatak na djecu, naknada umjesto plaće majci u radnom odnosu za vrijeme dok nije prisutna na poslu zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčana potpora majci koja nije u radnom odnosu, jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta, potpora u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna prehrana za majke dojilje, posebni psihosocijalni tretman trudnica i bračnih drugova koji žele djecu, smještaj djece uz osiguranu prehranu u ustanovama predškolskog odgoja, osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovne naobrazbe, kao i školarine i stipendije učenicima i studentima.

“Majka koja je u radnom odnosu, dok nije prisutna na poslu zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta, ima pravo na naknadu umjesto plaće”, stoji u nacrtu zakona. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije