Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vlada FBiH kreće s preuzimanjem osnivačkih prava nad bolnicama

08. prosinca 2017. u 09:20 0 komentara 156 prikaza

Usvajanjem informacije o aktivnostima mjerodavnih tijela Federacije Bosne i Hercegovine i županija s Kliničkih centara u Mostaru s jedne, Sarajevu i Tuzli s druge strane, na izradi ugovora o međusobnim pravima, obvezama i odgovornostima osnivača nad Kliničkim centrima u Federaciji Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na preuzimanju financijskih obveza, a u skladu s osnivačkim pravima, Vlada Federacije BiH napravila je prvi korak na dugom i mukotrpunom putu stvarnog preuzimanja osnivačkih prava nad Kliničkim centrima kojima je osnivač.

Sukladno zaključku s tematske sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o zdravstvu, Vlada prihvaćanjem ovakve informacije, koju je pripremilo federalno Ministarstvo zdravstva, preuzima i obvezu financiranja Kliničkih centara, sukladno obvezama koje ima kao osnivač ili pak jedan od osnivača. Kako je prilikom rasprave na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, na čijem se dnevnom redu našla i spomenuta točka, objasnila Šnježana Bodernuk, tajnica Ministarstva zdravstva, formirat će se posebna radna skupina koja će raditi na izradi ugovora. Unatoč negodovanju ministara SDA, Vlada je ipak prihvatila spomenutu informaciju kao početak procesa izlječenja dugo i teško bolesnog sustava zdravstva u Federaciji BiH koji je, uz ostalo, opterećen i milijunskim dugovima. “Ovo je jedan od nužnih koraka koji moramo napraviti prije donošenja zakona o restrukturiranju zdravstvenih ustanova te mreže bolnica”, kazao je Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Na istoj sjednici Vlada je dala suglasnost za potpisivanje protokola o suradnji s Republikom Hrvatskom na planu transplantacija. Radi se o protokolu koji je usklađen sa zahtjevima Eurotransplanta i koji je, uz nedavno usvojene izmjene i dopune transplantacija organa i tkiva koje uvode pretpostavljeni umjesto dobrovoljnog pristanka na transplantaciju, povećavaju šansu za novi život bolesnicima u Federaciji BiH koji čekaju transplantaciju, uglavnom bubrežnim bolesnicima. Uz navedene odluke koje se tiču ustava zdravstva, Vlada je prihvatila i odluku o razrješenju Novke Agić, ravnateljice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja koja je ispunila uvjete za mirovinu te donijela odluku za privremenim imenovanjem dr. Vlatke Martinović za ravnateljicu spomenutog zavoda.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.