Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vlada FBiH djelimično prihvatila inicijativu za izmjenu Zakona o radu

29. svibnja 2017. u 14:06 0 komentara 115 prikaza
vlada fbih

 Vlada Federacije BiH danas je, na sjednici u Sarajevu, razmatrala i djelimično prihvatila inicijativu 26 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za izmjenu Zakona o radu, a koja se odnosi na to da usvojiocima i hraniteljima djece bude osigurano pravo na plaćeno odsustvo s posla za vrijeme perioda adaptacije, bez obzira na uzrast djeteta.

Podnositelji inicijative navode da je riječ o poticajnoj zakonskoj mjeri koja će omogućiti razvoj sigurne privrženosti kod djeteta, bez obzira na njegov uzrast, što u konačnici predstavlja ključ za uspjeh svakog postupka usvojenja ili hraniteljstva. Naime, prema sadašnjoj odredbi člana 70, a u vezi s članom 62. Zakona o radu, pravo na plaćeno odsustvo s posla se usvojiocima i hraniteljima omogućava samo do navršene prve godine života djeteta.

Odredbom člana 62. Zakona o radu utvrđeno je pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno, te propisano da ono može otpočeti 28 dana prije očekivanog datuma porođaja. Odredbom člana 70. ovog zakona propisano je da pravo na porođajno odsustvo može koristiti jedan od usvojitelja djeteta ili osoba kojoj je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na čuvanje ili odgoj.

U izjašnjenju Federalne vlade se navodi da bi predloženom izmjenom Zakona o radu usvojiocima bilo omogućeno da se tijekom obaveznog “adaptacionog perioda”, koji je propisan Obiteljskim zakonom FBiH, u potpunosti posvete maloljetnom djetetu koje usvajaju, ostvare s njim kvalitetnu emotivnu vezu, na taj način zadovolje njegove potrebe i interese i olakšaju privikavanje na novu porodicu. S tim u vezi, treba imati u vidu da su usvojenje i smještaj djeteta u hraniteljsku obitelj dva različita instituta i da se ne mogu poistovjećivati. Usvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravne zaštite djece bez roditelja ili bez odgovarajućeg roditeljskog staranja, kojim se zasniva roditeljski, odnosno srodnički odnos, dok je hraniteljstvo oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu osigurava odgovarajući obiteljski smještaj i zaštita u hraniteljskoj obitelji i traje dok postoje razlozi za takav smještaj.

Kako Zakonom o hraniteljstvu u FBiH nije propisan obavezan adaptacijsko razdoblje, inicijativu za izmjenu Vlada FBiH ocjenjuje prihvatljivom samo u pogledu odsustva za usvojitelje, te će to i biti predmet izmjena i dopuna Zakona o radu u idućem razdoblju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.