ODRŽANA HITNA SJEDNICA

Vlada FBiH dala suglasnost za nabavu 800.000 doza cjepiva protiv korone

11.09.2020.
u 16:03

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 182. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, dala suglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u svezi nabave vakcina putem mehanizma za Globalni pristup cjepivima za sprečavanje Covid-19 i ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića za njegovo potpisivanje s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

Predviđeno je da ga potpišu i predstavnici resornog ministarstva Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH. 

Sporazum se zaključuje sa ciljem osiguranja financijskih uvjeta za nabavu cjepiva za Covid-19 po najpovoljnijim uvjetima putem GAVI, Globalne alijanse za cjepiva koja rukovodi Mehanizmom za globalni pristup cjepivu za Covid-19 (COVAX), uz angažman Koalicije za inovacije i spremnost protiv epidemija (CEPI) i Svjetske zdravstvene organizacije, a prema uvjetima iz Ugovora o kupoprodaji koji se zaključuje s GAVI Alliance.

Federalna vlada izmijenila je svoje zaključke od 28. kolovoza i obvezala se da će nabaviti cjepivo protiv korone u okviru COVAX mehanizma za cijepljenje 20 posto najranjivije populacije Federacije BiH, tako da se, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nabavlja 800.000 doza cjepiva protiv COVID-19 po cijeni koju je 10. rujna dostavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH u iznosu od 10,55 američkih dolara po jednom cjepivu. 

Kako je obrazloženo, potrebe zemalja, u procesu predbilježbe, obuhvaćaju 20 posto populacije. Zbog toga je bilo potrebno izmijeniti dio prethodno usvojenog zaključka, gdje je bilo navedeno da se cjepivo odnosi na 40 posto najranjivije populacije. Količina cjepiva ostaje ista, jer je izračun sačinjen prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, tako da se primaju po dvije doze cjepiva pojedinačno.

Vlada Federacije BiH će iz proračuna Federacije BiH osigurati sredstva za nabavu cjepiva protiv COVID-19 u predviđenoj količini, a sukladno svojim zakonskim obvezama iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a u svezi s člankom 49. Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19, u iznosu od 14.010.400 KM, što je protivrijednost za 8.440.000 američkih dolara po srednjem kursu 8. rujna, umjesto ranije odobrenih 13.200.000 KM. 

Danas je odobreno izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade FBiH proračuna FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva u iznosu od 2.124.800 KM za financiranje nabave cjepiva protiv korone, umjesto ranije predviđenih 1.980.000 KM, što je 15 posto od ukupnog iznosa.

Iz Proračuna Federacije BiH bit će osigurana sredstva za plaćanje razlike tečaja na dan plaćanja u odnosu na srednji tečaj 8. rujna koji je utvrđen Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama u svezi nabave vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije