Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vježba u kojoj sudjeluju pripadnici OSBiH u i izvan BiH planirana profesionalno

29. ožujka 2018. u 14:33 0 komentara 89 prikaza
Foto: ilustracija

Oružane snage (OS) BiH vrše kratkoročno i dugoročno planiranje obuke i vježbi u i izvan BiH a kroz čiju realizaciju pripadnici OS BiH stječu neophodno znanje, vještinu i praksu koja im omogućava efikasno obavljanje zadataka koji su definirani u Zakonu o obrani BiH.

- Imajući u vidu da je za stjecanje sposobnosti potrebna obuka onda je jasno da Oružane snage BiH moraju realizirati različite vidove obuke i vježbi. OS BiH, kao niti jedna druga vojska u regiji ali i šire, nema mogućnost samostalno graditi svaku neophodnu sposobnost, te se tako nastoji iskoristiti pomoć drugih zemalja i različiti vidovi suradnje kroz koje se nastoje izgraditi neophodne spobnosti - priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.  

Jedna od takvih potreba, navodi se u priopćenju je izgradnja sposobnosti pod nazivom PREDNJI ZRAČNI KONTROLORI (FORWARD AIR CONTROLLERS) definiranja potrebnih elemenata za slanje zahtjeva za blisku zračnu podršku i kontrolu iste od deklariranih jedinica OS BiH.

Obzirom da OS BiH imaju dugoročnu suradnju s Nacionalnom gardom Maryland (NGM SAD), došlo se na ideju da se kroz Program Vojska-Vojsci (Program suradnje koji su razvile SAD u proteklih 20 godina sa 79 partner država) pokuša izgraditi sposobnost jedinica OS BiH koje moraju ispuniti tražene uvjete i sposobnosti po pitanju bliske zračne podrške.

- Osim toga, dostizanjem ove sposobnosti, pripadnici OS BiH ne bi se više oslanjali samo na pomoć drugih zemalja već i na svoje snage i svoju sposobnost, kako u misijama podrške miru širom svijeta tako i kod ocjenjivanja deklariranih jedinica OS BiH po Konceptu operativnih sposobnosti.

Eventualna vježba integracije kopnenih i zračnih elemenata OS BiH i zračnih elemenata OS SAD bi se realizirala nakon odobrenja Predsjedništva BiH tijekom 2019. godine - navode iz MO BiH.

Cijene da je važno naglasiti da su, od samog početka razgovora oko realizacije te vježbe, OS BiH i OS SAD imale jedinstven stav da se ni u kom slučaju ne bi koristila bojevo streljivo kao ni streljivo koja bi moglo štetiti građanima BiH i njhovoj imovini, a kako je još jednom potvrđeno i zaključcima sa koordinacijskih sastanaka između timova NGM SAD i OS BiH, koji su održani proteklih dana u BiH.

Iz MO BiH podsjećaju da se ne radi o NATO vježbi, te da bi eventualno izvođenje vježbe „Integracije kopnenih i zračnih elemenata 2019“ bilo slično vježbama koje su već ranije izvođene u BiH i regiji.

- Ta aktivnost je samo jedna u nizu uspješno provedenih aktivnosti u oblasti dugogodišnje suradnje SAD-a i BiH, a koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i OS BiH od 2003. godine od kada je realizirano preko 250 događaja iz programa Vojska-Vojsci na kojima je sudjelovalo više od 5.270 vojnih i civilnih osoba MO i OS BiH.  

Pored navedenog, želimo istaknuti da se bilo koja vježba u kojoj sudjeluju pripadnici OS BiH u i izvan BiH planira profesionalno, s posebnom pažnjom na poštivanju sigurnosnih procedura za pripadnike OS BiH, ali i za građanje i okolinu BiH - priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.