Nevrijeme pogodilo Hercegovinu

Vjetar lomio drveće, skidao crijepove sa kuća...

capljina nevrijeme
29.02.2016.
u 09:35

U Čapljini je pukom srećom izbjegnuta tragedija, kada je na jednoj od glavnih ulica vjetar slomio ogromno stablo

Jako nevrijeme koje je noćas pogodilo Hercegovinu uzrokovalo je brojna poteškoće. Snažni udari vjetra lomili su stabla, podizali crijepove sa kuća... 

U Čapljini je pukom srećom izbjegnuta tragedija, kada je na jednoj od glavnih ulica vjetar slomio ogromno stablo.

"Prava je sreća da jutros nema nastave pa da djeca nisu ovuda prolazila na putu do škole jer bi im se sve ovo sručilo na glavu i ne daj Bože bilo bi i ozbiljnih posljedica", u šoku je ponavljao jedan od prolaznika dok je u ulici Ante Starčevića, u središtu Čapljine, razgledavao prelomljeno debelo stablo kao posljedicu nevremena koje se jučer rano ujutro sručilo na Čapljinu. 

Orkanski je vjetar počeo harati nekih par sati iza ponoći a to "divljanje" se nastavilo i do jutarnjih sati kada su se ustvari najbolje i vidjele posljedice tog nevremena. Taj prizor presječenog stabla, koji je pao po nogostupu, najbolje i pokazuje kolika je bila silina vjetra koji je, kako doznajemo, na više lokacija u čapljinskoj Općini prouzročio i veće materijalne štete. 

Uz obaranje stabala vjetar je oštetio i balon sportsku dvoranu u Klepcima kod Čapljine a oštećeno je ili skroz polomljeno i više plastenika i rasadnika. Tijekom jučerašnjeg jutra stizale su informacije o štetama na stambenim i gospodarskim objektima gdje su stradali krovovi i gornji katovi a bilo je i nekoliko slučajeva oštećenja ili potpunog urušavanja dimnjaka na krovovima obiteljskih kuća. Srećom, sve je prošlo bez ljudskih žrtava.

Olujni vjetar i kiša probleme su uzrokovali i u Ljubuškom gdje je dio općine ostao bez napajanja električnom energijom. 

Inače, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas će biti oblačno s kišom. U Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne će prije podne biti grmljavine. Prestanak padalina već prije podne prvo u Krajini i smanjenje oblačnosti, a do kraja dana postepen prestanak padalina prema jugu i istoku zemlje. 

Očekuje se većinom između 5 i 15 litara padalina po metru kvadratnom, u Hercegovini i centralnim područjima od 15 do 30 litara. Obilnije kiše može biti u planinskim područjima zemlje, od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. 

Vjetar južnog i jugoistočnog smjera, prije podne jak sa olujnim udarima. Poslije podne vjetar će oslabiti. Temperatura zraka većinom između 8 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C.

 

Bez struje dijelovi Čapljine, Rame, Stoca i Čitluka

Na području Hercegovačko-neretvanske županije bez struje su dijelovi općina: Čapljina, Rama, Stolac i dio Čitluka. Dalekovodi su u prekidu zbog vjetra, priopćeno je iz Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova, navodi se u redovnom izvješću Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tijekom protekla 24 sata.

Zbog jakog vjetra koji je tijekom noći puhao na području općine Čapljina, Vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intrvencije na uklanjanju oborenih stabala.

Tijekom noći na području ZHŽ-a puhao je jak jugo uz velike količine kišnih padavina. Do jutros nema dojava i informacija o eventualno pričinjenoj materijalnoj šteti.

Na području HBŽ pada kiša nošena jakim vjetrom brzine i do 89 km na sat. Vodostaji rijeka su u porastu. Nema dojava i informacija o izlijevanju rijeka iz svojih korita.

Na području Sarajevske županije tijekom noći, pripadnici PVJ SŽ imali su intervenciju na uklanjanju stabla koje je oborio vjetar u ulici Bardakčije bb.

Na području TŽ vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,24 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.). 

Na području USŽ u gradu Bihaću prema mjerenju jutros u 07.00 sati, vodostaj Une iznosi 64 cm. Kritična točka je 100 cm.

U Općini Sanski Most prema mjerenju jutros u 07.00 sati, vodostaj rijeke Sane iznosi 164 cm. Kritična točka je 380 cm.

Na području USŽ u Bihaću i dalje je, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, povećana mutnoća vode na izvorištima. Potrošači vodoopskrbnog sustava grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?