PLAN ZA SPAS ALUMINIJA

Vjerovnici u reprogram ili, pak, vlasnički udjeli

'aluminij 4'
Foto: ''
22.03.2014.
u 06:46

“Sve što smo danas razgovarali bilo je na tragu da Aluminij opstane i radi, da osiguramo zaštitu radnih mjesta i onih koji su povezani s radom Aluminija. Prije svega, moramo učiniti sve da se Aluminij ne ugasi nego da ostane i opstane na tržištu”, rekao je Nikšić u izjavi za medije

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je u petak, nakon razgovora s Upravom mostarskog Aluminija, da će vlasti ovoga entiteta nastojati osigurati nastavak rada ove kompanije koja je na pragu gašenja zbog ogromnih dugovanja i gubitaka prouzročenih visokom cijenom električne energije i lošim ugovorima koje je imala s dobavljačima.

Spremnost pomoći

“Sve što smo danas razgovarali bilo je na tragu da Aluminij opstane i radi, da osiguramo zaštitu radnih mjesta i onih koji su povezani s radom Aluminija. Prije svega, moramo učiniti sve da se Aluminij ne ugasi nego da ostane i opstane na tržištu”, rekao je Nikšić u izjavi za medije. Po podacima koje su ranije iznijeli predstavnici nedavno imenovane nove uprave, dugovanja Aluminija prema dobavljačima i bankama iznose 220 milijuna maraka (110 milijuna eura), dok je gubitak dosegnuo 163 milijuna maraka. Po Nikšićevim riječima, potrebna je zajednička akcija nove uprave, Vlade, resornog ministarstva i dvaju elektroprivreda čiji su predstavnici jučer bili na sastanku u Aluminiju kako bi se osigurao nastavak rada budućoj kompaniji kojoj prijeti gašenje zbog dugovanja prema dobavljačima i bankama. “Prva konkretna stvar je otvaranje mogućnosti da oni kojima je Aluminij dužan uđu u vlasničku strukturu ove kompanije. Federalna Vlada je spremna ući s određenim subvencijama kompanije ako su i drugi suvlasnici za to spremni. U ovome trenutku nemamo interes postati većinski vlasnici Aluminija kada je dubioza 220 milijuna maraka”, objasnio je premijer.

Nepovoljni uvjeti

Po riječima direktora Aluminija Željka Kordića, nova uprava ustrajno radi na rješavanju brojnih problema. “Rješenje se vidi u sklopu novoga zakona o financijskoj konsolidaciji gdje bi se otvorio prostor da u dogovoru s dobavljačima glavnih sirovina napravi fer i korektan dogovor. Na taj bi se način dio dugovanja pretvorio u vlasnički kapital, ili da se ide na obročno plaćanje tih utvrđenih obveza”, rekao je Kordić. U mostarskome Aluminiju Vlada FBiH je suvlasnik 44 posto udjela, kao i predstavnici malih dioničara dok je 12-postotni udio hrvatske Vlade. Zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskome tržištu, Aluminij po toni gubi 600 dolara. Uz to, kompanija je, po riječima premijera Nikšića, bila zlatna koka na kojoj su se namirivali brojni dobavljači proteklih godina što je predmet istrage Financijske policije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije