Nova školska godina

Vjerojatnost da će ranjive kategorije nastavu pohađati online 28 posto

18.08.2021.
u 15:56

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini ponovno raste te je izvjesno kako ulazimo u četvrti val pandemije, zbog čega se ovih dana aktualizira tema načina održavanja nastave u školama diljem zemlje. Službeni stavovi resornih ministarstava još uvijek nisu poznati jer se prati razvoj situacije te će se odluka o načinu održavanja nastave u sljedećoj školskoj godini vjerojatno donijeti tik pred sam početak, a što će, sudeći prema dosadašnjoj praksi, ovisiti o broju zaraženih osoba u tom trenutku, piše Večernji list BiH.

Potvrdila je to ministrica za odgoj i obrazovanje SŽ-a Naida Hota-Muminović, navodeći kako je cilj da u novoj školskoj godini što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama, ali kako će sve to izgledati, trebalo bi biti poznato u kolovozu i ovisit će o epidemiološkoj situaciji. - Krajem kolovoza znat ćemo kakva je epidemiološka situacija u Sarajevskoj županiji. Onda ćemo donijeti i raspored rada. Naš krajnji cilj je da što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama jer je istraživanje pokazalo kako su učenici bili izloženi stresu više nego njihovi roditelji i nastavnici - istaknula je ministrica. Organizacija “Save the Children” upozorava da je od ključne važnosti razmotriti svaku mogućnost za povratak učenika u školske klupe, naravno, uz pridržavanje zaštitnih mjera.

- Ovo je presudan trenutak da se poduzmu koraci za ublažavanje dalekosežnih posljedica koje bi mogle trpjeti čitave generacije zbog utjecaja pandemije COVID-19 na obrazovanje. Više od godinu dana stotine milijuna djece diljem svijeta nemaju pristup kvalitetnoj nastavi. Žrtvovane su na tisuće školskih sati kako bi se čovječanstvo zaštitilo od bolesti. Sada je vrijeme da zaštitimo generacije djece i mladih - navode iz organizacije “Save the Children”.

Naglašavaju kako su očigledne posljedice koje pandemija COVID-19 ostavlja na sudionike u obrazovnom procesu. Generacijama djece uskraćena je mogućnost kvalitetne socijalizacije i druženja, što je ostavilo traga i na mentalno zdravlje. Strah, anksioznost i nedostatak sna najčešći su problemi s kojima se suočavaju djeca i odrasli. Učenici, nastavno osoblje i roditelji kažu kako su na izmaku snaga. Online nastava donijela je mnoge izazove. Niža kvaliteta interakcije s nastavnicima najveći je problem, smatra 42% ispitanika, pokazalo je UN-ovo istraživanje provedeno među kućanstvima u BiH. Anketirani navode i slabiju organizaciju u odnosu na nastavu u učionici i tehničke probleme. Uslijed siromaštva, nedostatka pristupa internetu i potrebnoj opremi ili drugih okolnosti mnoga djeca nisu mogla pohađati online nastavu.

- Vjerojatnost da će djeca iz ranjivih kategorija pohađati online nastavu je tek 28%, pokazalo je spomenuto istraživanje. U procesu obrazovanja svako je dijete važno - naglasili su iz organizacije “Save the Children”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije