INTERVJU Mario Oršolić

Vitezovima Posavine dugujemo slobodu koju imamo danas

23.10.2017.
u 13:00

Općina Orašje obilježava svoj rođendan 23. listopada, datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti općine Orašje. Toga dana 1992. godine, tijekom Domovinskog rata, postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice. Legendarna pobjeda oraških branitelja, odlukom Općinskog vijeća Orašje, određena je za Dan Općine Orašje, jer je oslobađanjem tih dviju mjesnih zajednica zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje. Bio je to povod za razgovor s predsjednikom Općinskoga vijeća Orašje. Mladi profesor Mario Oršolić prihvatio je izazov i u svojoj političkoj karijeri kao kandidat HDZ-a BiH stao na čelo zakonodavne općinske vlasti.

Kojim ćete sadržajima obilježiti Dane općine Orašje?

- Kroz različite gospodarske, kulturno-zabavne i sportske sadržaje, ali kao i svake godine, prije svega sjećamo se naših Vitezova Posavine koji su živote položili za današnju slobodu. Upravo u ovakvim prigodama njih se sjećamo, jer to je naša trajna obveza i dužnost. U spomen na poginule branitelje položit će se vijenci i cvijeće uz spomen-obilježja u Vidovicama i Orašju te će se služiti sveta misa za poginule branitelje u Vidovicama. Svečanom akademijom u Orašju u prigodnim obraćanjima na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća razgovarat ćemo i ove godine o općinskim prioritetima, urađenim poslovima iz protekle godine te planovima. Izdvajam skup gospodarstvenika kojim smo naglasili značaj prekogranične suradnje, no neće sve biti u teoriji jer “Sajam ženskog poduzetništva” u Orašju pokazat će što sve mogu stvoriti vrijedne ruke naših Posavki.

Općina Orašje je uvrstila u program sadržaja obilježavanje 25. obljetnice osnutka Ratne bolnice?

- To je značajan datum jer znamo koliko nam je značila Ratna bolnica pod krovom samostana u Tolisi, koja je zapravo udarila temelje današnjoj županijskoj bolnici u Orašju. U Tolisi će se održati misa, a potom i postrojavanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili dio te bolnice. Na akademiji se očekuju liječnici iz Hrvatske koji su prvi priskočili u pomoć ranjenoj Posavini.

U Orašju je završena nova moderna sportska dvorana?

- Iako je prvobitno bilo planirano jer je sve i spremno za otvaranje novosagrađene Sportske dvorane u Orašju, odlučeno je da se ta svečanost odgodi zbog nemogućnosti dolaska visokih uzvanika i gostiju, a dvoranu će učenici svakako moći koristiti. U međuvremenu, već su odbojkašice odigrale prvi prijateljski susret u novoj dvorani, a sudeći po zainteresiranosti građana za praćenje dvoranskih sportova, vjerujem da će svaki susret biti posjećen, a time i potvrđena opravdanost investicije. U okviru sportskih sadržaja za Dane općine održat će se nogometni turnir za učenike, šahovsko natjecanje te utrke sportskih pasa. Udruge ribiča i lovaca također organiziraju veliko gastro-natjecanje u spravljanju poznatog posavskog specijaliteta, kuhanje fiša i čobanca.

Orašje će biti domaćin dvodnevne manifestacije “Dana europskog naslijeđa”?

- To je prateći sadržaj Dana općine, koji organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta već 21 godinu zaredom, i prvi put u Orašju od 25. do 27. listopada pod imenom “Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine”. U goste nam dolazi 50-ak predstavnika institucija, veleposlanici i gosti Federalnog ministarstva te isto toliko učenika, pobjednika natjecanja “Mladi i kulturno naslijeđe” koje je ministarstvo organiziralo. Učenike će ugostiti OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi, kao najstarija škola u BiH. Vrijedna isticanja je izložba slika koju će organizirati Foto klub Orton o temi “Posavski motivi”. U sklopu manifestacije obići ćemo nacionalne spomenike i pokazati prirodna bogatstva Posavine, a djeca će imati priliku sudjelovati aktivno u radionici “Pletem korpu od vrbova pruća” kako bi se upoznala s tim starim zanatom.

Kulturno blago Posavine čuvaju čipkarice KUD-a “Ravnica”?

- KUD iz Oštre Luke-Boka na najljepši način čuva tradiciju kroz nošnje našega kraja, pjesmu, ali i stare tehnike čipkarstva kao što je necanje. “Ravnica”će ugostiti ministricu Zoru Dujmović, kojoj će ukazati čast da otvori etno sobu gdje će pohraniti svoje pleteno blago, jedinstvene posavske čipke, unikatne u cijeloj BiH po zadržanoj staroj tehnici necanja. U Odžaku ćemo obići malu vijećnicu belediju, koja je također nacionalni spomenik. Želimo također ispričati posebnu priču vezanu uz ribolov jer ćemo pokazati tradicionalne alate kako se to nekada koristilo. Udruga “Šaran” pripremila je lokaciju uz Savu, gdje će se sve i praktično pokazati.

Društveno i kulturno naslijeđe Posavine bit će temom okruglog stola.

- Deset predavača izlagat će na teme društvenog i kulturnog naslijeđa Posavine. Bit će riječi o samostanu u Tolisi, fra Iliji Starčeviću kao osnivaču prve pučke škole u BiH, fra Martinu Nediću prvom Iliru, abonosu kao prirodnom bogatstvu Posavine, tradiciji pletenja od vrbovog pruća, ručnim radovima, narodnim nošnjama, tradicijskoj glazbi. Nakon svih predavanja priča oraškoga kraja pretočit će se u Zbornik radova.

Što se priprema za zaljubljenike glazbenih i dramskih događanja?

- Kada je glazba u pitanju, pozornost plijeni Ethno Plugged In – Orašje world muzic festival. Nastupit će prijatelji iz Garešnice i “Čuvarice” iz Rame. Promovirat će se knjiga i CD domoljubnih pjesama posavskih autora i glazbenika. Posavski osnovci će također imati prigodu pokazati svoje kazališno umijeće dječjom predstavom “Mali princ”. Dogovoren je i dolazak poznatog kazališta iz Varaždina “Kerekesh” koje će za orašku publiku izvesti predstavu “Krtice”.

I na kraju razgovora vratimo se na početak teme, svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Orašje. Već je donesena odluka o dodjeli priznanja. Tko ih dobiva?

- Na Dan općine Orašje bit će dodijeljena javna priznanja. Na javni natječaj, koji je trajao mjesec dana, pristiglo je pet prijava. Vijeće je na prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja odlučilo Zlatnu plaketu dodijeliti Crvenom križu zbog zasluga i doprinosa od osobitog značaja za razvoj i ugled općine Orašje u oblasti humanitarnog djelovanja, a drugu Zlatnu plaketu iz oblasti sporta Bakiru Bešireviću iz Orašja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije