Gotovo godinu dana nakon što je kompanija WDG promet uplatila 11 milijuna KM

Vitezit konačno dolazi u ruke obitelji hrvatskog trgovca naoružanjem Zubaka

22.12.2023.
u 19:03

Županijski sud u Novom Travniku konačno odlučio o dosudi dijela nekretnina nekadašnjeg giganta u proizvodnji vojnih i gospodarskih eksploziva iz Viteza

Županijski sud u Novom Travniku okončao je proces dosude nekretnina u krugu kompleksa Vitezit investitoru Matiasu Zubaku, sinu poznatog hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka. Naime, kako otkriva portal Viteski, krajem prošloga tjedna Sud u Novome Travniku održao je važnu sjednicu na kojoj se odlučivalo o sudbini Vitezita u stečaju, jednog od simbola Viteza, koji je četiri godine u stečaju, te se traži novi put za poduzeće i mnoštvo obespravljenih radnika, piše Večernji list BiH.

Na toj se sjednici, naime, odlučivalo po više žalbi na odluku o dosudi kojom je naloženo uvođenje u posjed poduzeća WDG d. o. o. Zagreb, kojemu je na čelu Matias Zubak, kao kupca. Ta je hrvatska kompanija bila jedina te je pobijedila na više natječaja te je prije više od godinu dana uplatila oko 11 milijuna maraka za dio imovine prijeratnog kompleksa iz sustava Vitezita. Ishod sjednice držao se daleko od očiju javnosti. Suština te odluke svodi se na to da se odbijaju kao neutemeljene sve žalbe te potvrđuje odluka o dosudi Općinskog suda u Travniku.

Naime, u procesu oko dosude da konačno u posjed kompanije uđe hrvatski investitor žalilo se više subjekata. U međuvremenu je i Županijski sud SB županije zaključio kako je prvostupanjski sud pravilno postupio kada je odlukom dosudio nekretnine WDG promet d. o. o. za usluge, sa sjedištem u Zagrebu kao kupcu. To je objašnjeno time da je kupac nakon provedenog postupka uplatio cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

U izjavi za portal Viteski vlasnik Matias Zubak izrazio je očekivanje kako će što prije ući u posjed tvrtke i početi s postupnom obnovom proizvodnje kakva je nekada bila. Tvornica Vitezit, odnosno tvornica vojnog eksploziva u Vitezu osnovana je sredinom 1950. godine. U pogonima ovoga poduzeća proizvode se namjenski proizvodi, raketni baruti, flegmatizatori, antifriz, zatim gospodarski eksplozivi i štapin, a formirana je i treća proizvodna jedinica ("Sintevit"), čiji su proizvodni programi PVC granulati, ekstruzija i prerada od PVC materijala, izrada ambalaže i ostalih proizvoda od visokotlačnog polietilena, ploča od termoplasta. U toj tvornici proizveden je jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Europe. Nazvan je po nazivu grada - Vitezit. To je pak bio običan eksploziv, kao i svi drugi, ali mu se dodalo željezova(III) oksida 20% i tako je postajao crvene boje te je bio prodorne snage.

Prije raspada Jugoslavije tvornica se zvala Slobodan Princip Seljo. Bio je to najveći proizvodni kompleks te vrste u Europi. U Domovinskom ratu u prostorijama tvornice nalazilo se zapovjedništvo 3. gardijske brigade HVO-a Jastrebovi prije nego što je izgrađena nova vojarna. Cijeli je rat bila u rukama Hrvata. Tvornica je bila strateški važna jer je proizvodila vojni eksploziv. Jedina je bila takve vrste na području cijele BiH i bez nje je Armiji BiH bilo praktički beskorisno što su držali diljem BiH sve pogone za izradu topovskih i minobacačkih granata. Zbog toga su tvornica i Vitez bili jedan od glavnih ciljeva napada Armije BiH. Hrvatske snage bile su spremne na očajničke mjere. Bila je sva minirana i spremna za dizanje u zrak ako bi došlo do opasnosti da padne u ruke bošnjačko-muslimanskih snaga. Strateška važnost ove kompanije i danas je golema te postoji tržište za njihove proizvode koji nisu samo ratne prirode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije