mali je broj proizvođača

Visoke cijene razlog malog broja certifikata organske hrane

18.11.2018.
u 18:00

Građani BiH sve više se okreću organskoj hrani. Žele jesti kvalitetno povrće, bez ostatka pesticida i gnojiva, a posebno mineralnih koja se danas dosta koriste jer proizvođači žele dobiti visok prirod dok je kvaliteta upitna, piše Večernji list BiH. Zbog kvalitetnog zemljišta, zraka i vode, mogućnost organske proizvodnje velika je u BiH. Treba odrediti što je moguće uzgajati u kojoj regiji i krenuti u tom smjeru. BiH bi umjesto uvoznika mogla biti izvoznik hrane, i to najkvalitetnije organske.

Tri vrste proizvoda

Organska proizvodnja, da bi takva bila, mora imati certifikat, a u BiH, nažalost, mali je broj proizvođača i organizacija koje imaju svoj certifikat i to su obično malo jači proizvođači koji imaju uvjete, u odnosu na svoju proizvodnju, osigurati certifikat koji je relativno skup. U BiH ne postoji registar organskih proizvođača, ali, prema podacima kojima raspolaže udruga Organsko FBiH, u FBiH ih ima od 55 do 60, dok je u RS-u oko 15 do 20 organskih proizvođača. “Većini malih gospodarstava certifikacija je izuzetan trošak i dok se ne osigura 100 postotni plasman njihovih proizvoda po odgovarajućoj cijeni, malo tko će se odlučiti dobiti taj papir”, kažu iz “Zdrave logike”, udruge koje se bavi promocijom organske proizvodnje. A dok certifikata nema, proizvode mogu prodavati samo pod oznakom “domaće”, ali ne i “organsko”.

U BiH imamo tri kategorije hrane (ograničeno na voće i povrće). Prva je industrijska hrana s plantaža - herbicidi i pesticidi u punom programu - umjetna gnojiva u mikrobiološki sterilnoj sredini.

Druga kategorija je domaća hrana sa sela - herbicidi i pesticidi u manjoj mjeri, ali opet po tradicionalnom programu, na proljeće, ljeto i jesen tri glavna prskanja i poneko da se spriječi najezda bolesti ili kukaca - uglavnom je riječ o prirodnom stajskom gnojivu i dodavanju umjetnog po potrebi ili programu za određene hibride. Okus i miris su odlični, ali sastav ploda sadrži kemikalije koje su zabranjene u organskoj proizvodnji. I treća kategorija je prava, zdrava, organska hrana - okusom i mirisom nešto bolja od klasične sa sela, ali to je sve vrlo slično, samo što kemijskim sastavom ne šteti ljudskom zdravlju, nego upravo suprotno, manjak otrovnih kemikalija čini da se čovjek dobro osjeća.

Konverzija zemljišta

Ako su zemljišta prije bila tretirana kemikalijama nedopuštenim u sustavu organske proizvodnje ili se trenutačno ne ispunjavaju uvjeti za organsku proizvodnju, potrebno je ući u proces konverzije čija je duljina trajanja od 3 do 5 godina.

Sigurno je da su biljke u organskoj proizvodnji dodatno izložene različitim stresovima te često imaju manji plod, ali i organski proizvodi mogu izgledati savršeno, s potpunom punoćom boje i ukusa. Opet, jedini siguran način prepoznavanja je certifikat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije