građevinski sektor

Višemilijunski projekti na čekanju

29.12.2018.
u 14:00

Kada nam je ljetos jedan poznati hercegovački građevinski poduzetnik govorio kako, osim građevinskih radnika, nedostaje i vodoinstalatera, bravara, keramičara, parketara... bilo je jasno da je situacija teška, s tendencijom da bude i dramatična nakon novog vala iseljavanja koji slijedi početkom 2019. godine, dok će konačna situacija biti poznata u 2020. godini, kada se zbog novog useljeničkog zakona, koji tada stupa na snagu u Njemačkoj, očekuje odlazak još 80 tisuća ljudi. Koliko je nedostatak radnika ogroman problem govore informacije da će u 2019. na čekanju biti višemilijunski projekti, piše Večernji list BiH. 

Niz unutarnjih radova

Naime, već sada investitori teško završavaju zgrade i nije samo problem što nedostaje onih koji će je izgraditi, nego je čitav niz unutarnjih radova za koje su potrebni drugi stručnjaci, ali ih nema. Da je građevinski biznis problem ne samo BiH, nego Hrvatske i Srbije potvrđuju riječi Saše Torlakovića iz Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala koji je kazao da su mlađi radnici s ovih prostora otišli u inozemstvo. Problem nije samo Njemačka kojoj nedostaje, po službenim podacima, 380.000 radnika u građevinskom sektoru, a neslužbeno i do milijun, nego i Slovačka koja traži 2000 građevinara, ali i Slovenija.

Iscrpljena radna snaga

S obzirom na situaciju u BiH, građevinski poduzetnici oko Sarajeva već razmišljaju o uvozu radnika iz Rumunjske, Makedonije i Albanije kako bi završili sve ono što je planirano. To radi i susjedna Hrvatska nakon što je iscrpila radnu snagu iz BiH, što je potvrdio poduzetnik Dragutin Kamenski. - Točno je da nema radnika ni u Hrvatskoj ni u BiH. Mi smo uspjeli pronaći nešto radnika u Albaniji. No, javlja se problem kod uvoza jer isti najčešće ne raspolažu dovoljnim znanjima i kompetencijama potrebnim za realizaciju projekata. Posebice je otežavajuća komunikacija - kazao je Kamenski. Građevinski radnici mogu zaraditi od 1500 KM i više u BiH, međutim, zov Zapada je privlačniji... A vrijeme će pokazati što je bolje kad se sve zbroji i oduzme. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije