Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više od godinu dana nije zabilježen niti jedan odlazak bh. državljana na strana ratišta

Imamo oko 8.500 policijskih službenika i predstavljamo sasvim dovoljnu snagu pa i oružanu silu da se suprotstavimo svima onima koji ne rade za dobrobit BiH – naglasio je Lukač.
03. srpnja 2017. u 12:54 0 komentara 54 prikaza

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač na današnjoj svečanosti u Domu policije u Sarajevu čestitali su Dan policije policijskim službenicima u FBiH, te istaknuli da će 25 novih kadeta danas položiti zakletvu i potpisati ugovor o radu.

- Također, određeni broj policajaca bit će unaprijeđen u viši čin – kazao je Čampara na pres-konferenciji uoči održavanja svečanosti.

Istaknuo je da od svog postojanja FUP zabilježio najbolje rezultate u prošloj godini i da je taj trend nastavljen u prvih pet mjeseci ove godine.  

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač uputio je apel Vladi Federacije BiH da što prije realizira zakon o specijalnom tužiteljstvu i posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH kako bi dobili instrumente i mehanizme za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Za ustrojavanje obje navedene institucije poručio je da se smogne snage da se nađu financijska sredstva, osiguraju prostorne mogućnosti da bi institucije što prije počele s radom.

Kao član Vlade FBiH Čampara je potvrdio da je Federalno ministarstvo unuarnjih poslova učinilo puno kada je riječ o uspostavi posebnog odjela suda i tužiteljstva na razini FBiH i da je Vlada FBiH već osigurala pet milijuna KM u ovogodišnjem federalnom proračunu za prijem novih sudaca i tužitelja, kao i drugog stručnog osoblja koje će pomagati.

- Ne vidim nijedan razlog da se odugovlači s tim procesom jer su u potpunosti sredstva osigurana. Osim toga, prije godinu dana naš pravilnik o unutaršnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prilagodili smo zakonskim rješenjima, koja se nalaze u zakonu o uspostavi posebnog odjela suda i tužiteljstva – kazao je Čampara.  
Također, naveo je da je i zgrada Doma policije u Sarajevu dana na raspolaganje, odnosno predloženo da se u nju smjeste posebni odjeli suda i tužiteljstva. Upućena je inicijativa na osnovu zahtjeva glavnog tužitelja FBiH i predsjednika Vrhovnog suda prema Vijeću ministara BiH da i ono donese odluku da se prostorije Doma policije mogu dati na raspolaganje tim institucijama.  

U osvrtu na opasnosti od terorističkih aktivnosti na području Federacije BiH ministar Čampara istaknuo je da takve opasnosti postoje u BiH, kao i u ostatku svijeta.

- Policija radi svoj posao. Imamo formiran stožer za borbu protiv terorizma. Dobra je stvar što više od godinu dana nemamo zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta državljana BiH. Većina onih koja se vratila je procesuirana ili im je Sud BiH odredio adekvatne kazne – kazao je Čampara.

Osim toga, svima onima koji urušavaju ili imaju namjeru rušiti ustavni poredak u BiH i Federaciji BiH, a osobito onima koji to imaju namjeru činiti nasilnim metodama i sredstvima Lukač je poručio da to ne čine jer je policijska struktura u BiH dovoljno snažna da će prepoznati i preduprijediti svaki takav pokušaj.

- Imamo oko 8.500 policijskih službenika i predstavljamo sasvim dovoljnu snagu pa i oružanu silu da se suprotstavimo svima onima koji ne rade za dobrobit BiH – naglasio je Lukač.

Ukazujući da je policijska struktura depolitizirana i profesionalna podsjetio je da je njen rad baziran na zakonima i da je njen poslodavac isključivo zakon.

Po njegovim riječima, nužno je što prije osigurati usvajanje zakona o policijskim službenicima u FBiH, čiji postupak donošenja traje posljednjih pet godina.

- Sada je u amandmanskoj fazi djelovanja Vlade i drugih subjekata, tako da očekujem da se ovaj zakon donese u narednih mjesec do dva – poručio je Lukač povodom Dana policije u FBiH.

Na svečanosti u Domu policije uručene su prigodne nagrade pojedincima, koji su svojim radom doprinijeli djelovanju policije na području FBiH. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.