Uprava za neizravno oporezivanje

Više od 9.000 "mrtvih" tvrtki duguje državi stotine milijuna KM

Uprava za indirektno oporezivanje
21.01.2016.
u 22:00

U Jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH trenutno ima 9.110 neaktivnih obveznika, odnosno tvrtki koje više ne rade i upravo na njih se odnosi najveći dio duga za neizravne poreze koji iznosi oko 338 milijuna KM.

Načelnik Odjela za komunikacije UIO Ratko Kovačević potvrdio je za poslovni portal capital.ba da se trenutna dugovanja prema UNO najvećim dijelom odnose upravo na obveznike koji više nisu aktivni, odnosno koji ne obavljaju poslovnu aktivnost. Istakao je da UNO ta poduzeća ne može deregistrirati upravo zbog toga što postoje dugovanja po osnovu neizravnih poreza.

"U Jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza u UNO trenutno postoji 9.110 obveznika koji su neaktivni. To konkretno znači da im je oduzet identifikacijski broj, ali ne mogu biti deregistrirani iz sustava zato što još uvijek imaju dugovanja po osnovuneizravnih poreza, a najviše po osnovu PDV-a. Pored njih, u tu grupu su uvršteni i svi obveznici kojima je zaustavljeno generiranje PDV prijava, koje inače umjesto samih obveznika po službenoj dužnosti i razrezu poreza donosi UNO", rekao je Kovačević i dodao da se u ovoj grupi nalaze i obveznici koji u zadnjih 12 mjeseci podnose PDV prijave sa nulom, što znači da ne ostvaruju bilo kakav promet u zadnjih godinu dana.

On je istaknuo da je od početka primjene Zakona o PDV-u BiH, odnosno od 1. siječnja 2006. godine do kraja studenog prošle godine dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio 948 milijuna KM, dok je naknadni teret prinude iznosio 83 milijuna KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 693 milijuna KM, tako da trenutna dugovanja iznose 338 milijuna KM. Postotak naplate duga iznosi 67,2 posto.

"U skladu sa važećim Zakonom o postupku prinudne naplate neizravnih poreza poduzete su sve mjere u pokušaju naplate dugovanja, a iako je značajan dio duga naplaćen ostala su još uvijek dugovanja koja su u postupku prinudne naplate. U mnogim tvrtkama pokrenuti su stečajni postupci, gdje se Uprava upisivala u stečajnu masu, ali zbog lošeg imovinskog stanja, kao i potraživanja od ostalih nadležnih institucija i banaka, naplata dugova po osnovu indirektnih poreza vrlo je upitna", rekao je Kovačević.

On je naglasio da postoji i veliki broj obveznika koji je osnivan samo sa 2.000 KM osnivačkog kapitala koji je ostao dužan za poreze, te da UNO taj dug praktično ne može naplatiti jer obveznik i odgovorne osobe u tom poduzeću ne posjeduju bilo kakvu imovinu koja bi se mogla prodati u cilju zatvaranja duga.

U Poreznoj upravi RS Nezavisne novine nisu uspjele saznati koliko je neaktivnih preduzeća u RS koja imaju neizmirene obveze, pravdajući to "prelaskom na novi informacijski sustav".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije