Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više od 90 tisuća djece u Federaciji BiH izloženo je posljedicama siromaštva

20. veljače 2022. u 20:45 0 komentara 121 prikaza

Najmanje 92.031 dijete u Federaciji Bosni i Hercegovini izloženo je posljedicama siromaštva, a novac koji se trenutačno izdvaja za sustav socijalne i dječje zaštite nije ni približno dovoljan kako bi se smanjio broj djece koja nemaju osnovne uvjete za život, pokazala je analiza Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, piše Večernji list BiH.

Što kažu brojke

U informaciji o ključnim nedostacima socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH za ilustraciju učinaka mjera iz sustava socijalne i dječje zaštite napravljena je kraća analiza između, s jedne strane, broja korisnika i sredstava koja se trenutačno izdvajaju po osnovi određenih prava te, s druge strane, potencijalnog broja osoba koje žive ispod crte apsolutnog siromaštva i potrebnih sredstava kojima bi se tim osobama mogao osigurati minimum socijalne sigurnosti ili tzv. egzistencijalni minimum. "Referirajući se na 2020. godinu, na isplatama iz sustava socijalne zaštite evidentirano je ukupno 19.875 osoba, odnosno 46.997 osoba iz sustava zaštite obitelji i djece za koje je na godišnjoj razini iz županijskih proračuna izdvojeno ukupno oko 96,501.105 KM.

S druge strane, polazeći od podatka da su, prema neslužbenim procjenama, zaključno s 30. lipnja 2021. godine u Federaciji živjela 2,168.602 stanovnika, te uzimajući u obzir procjenu da barem 23% ukupnog stanovništva živi ispod crte apsolutnog siromaštva, dolazi se do poražavajuće brojke od 498.778 stanovnika koji su izloženi posljedicama siromaštva", navodi se u spomenutoj analizi. Dalje se ističe da ako se navedenu brojku usporedi s brojkom od 66.872 osobe koje su tijekom 2020. godine ostvarile pravo na neki oblik novčane socijalne pomoći, dolazi se do podatka da je tek nešto više od 13 posto stanovnika ispod crte apsolutnog siromaštva bilo obuhvaćeno novčanim davanjima iz sustava socijalne i dječje zaštite.

"Osim navedenog, ako se prihvati da je novčani ekvivalent linije apsolutnog siromaštva iznosio 270 KM na mjesečnoj razini, te isti pomnožimo s procijenjenim brojem od 66.872 koje trenutačno ostvaruju pravo na neki oblik novčane pomoći i brojem mjeseci u godini, tada dolazimo do podatka da bi na godišnjoj razini trebalo osigurati 223,145.290 KM. Jednostavnom usporedbom s iznosom koji se trenutačno izdvaja za ove namjene dolazi se do podatka da bi trebalo osigurati još dodatnih 126,644.175 KM kako bi se uopće moglo govoriti o nekim ozbiljnijim učincima na smanjenje stope siromaštva", istaknuto je u spomenutom dokumentu koji se nedavno našao pred Vladom FBiH i iz kojeg je jasno kako je nužna dubinska reforma sustava socijalne i dječje zaštite, posebice u segmentu boljeg ciljanja gotovinskih naknada i učinaka koje one proizvode. Porazni su podaci ove analize koji pokazuju koliko je djece svakodnevno izloženo siromaštvu.

Više od 50 posto

Naime, prema neslužbenim procjenama, zaključno s 30. lipnja 2021. godine, u FBiH je živjelo 400.136 osoba do navršenih 18 godina. "Primjenjujući i u ovom slučaju procjenu od 23% osoba koje žive ispod crte apsolutnog siromaštva, dolazi se do brojke od minimalno 92.031 djeteta koje je izloženo posljedicama siromaštva. Ako se ova brojka usporedi s 46.997 djece koja ostvaruju neki oblik novčane potpore iz sustava zaštite obitelji i djece, dolazi se do podatka da je trenutačni obuhvat djece izložene siromaštvu oko 51% od ukupnog broja potencijalno siromašne djece. Jednakom računicom dolazi se do podataka kako bi trebalo osigurati još dodatnih 71,991.867 KM da bi se uopće moglo govoriti o nekim ozbiljnijim učincima na ublažavanje posljedica siromaštva na dječju populaciju", zaključeno je ovoj analizi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.