položaj mladih u bih

Više od 65 posto mladih živi s roditeljima, 50 posto ih želi živjeti izvan BiH, a 80 posto njih svaki dan koristi Instagram

20.06.2021.
u 21:00

Raniji podaci pokazuju kako je BiH samo u prvoj polovini 2019. godine napustilo 30.000 uglavnom mladih ljudi, a trend iseljavanja nastavljen je i tijekom pandemijske 2020. godine

Nezaposlenost, nemogućnost napredovanja, nesigurnost… samo su neki od razloga zbog kojih posljednjih godina mladi masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH

Kako mladi gledaju na stanje

Uz zapanjujući broj onih koji su već otišli, porazna je činjenica o broju onih koji su dijelom spakirali kofere i traže način kako napustiti ovu zemlju. Istraživanje o položaju mladih u BiH, koje je proveo Institut za razvoj mladih “Kult”, pokazalo je kako čak 50 posto mladih koji su sudjelovali u toj anketi želi život organizirati negdje izvan BiH.

Čak 40 posto njih izjavilo je kako je u posljednjih sedam godina član njihove uže obitelji napustio BiH te da se odlasci najčešće događaju u izvangradskim sredinama. Raniji podaci pokazuju kako je BiH samo u prvoj polovini 2019. godine napustilo 30.000 uglavnom mladih ljudi, a trend iseljavanja nastavljen je i tijekom pandemijske 2020. godine. Podaci iz 2019. godine pokazuju kako približno 450.000 državljana Bosne i Hercegovine boravi u zemljama Europske unije.

Istraživanje, koje je Institut za razvoj mladih “Kult” proveo uz potporu Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (Sida) i Veleposlanstva Švedske u BiH te uz podršku GIZ-a po nalogu Saveznog ministarstva za međunarodnu suradnju i razvoj SR Njemačke i Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) kroz projekt “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, obuhvatilo je više od 10 tematskih oblasti kao što su obrazovanje, rad, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, socijalna briga, zdravstvena zaštita, sigurnost, kultura i sport, aktivizam i slobodno vrijeme te sudjelovanje, volontiranje, mobilnost i migracije mladih, a u njemu su sudjelovala 3132 ispitanika iz cijele BiH. Od navedenoga broja ispitanika, njih 51,8 posto bile su žene, a 48,1 posto muškarci u dobi između 15 i 30 godina starost. Riječ je o prvom istraživanju nakon 13 godina, kada je urađeno prvo i jedino sveobuhvatno istraživanje o mladima i omladinskom sektoru u BiH, a njegovi službeni rezultati bit će objavljeni krajem srpnja.

Kako su naveli iz Instituta za razvoj mladih “Kult”, prema popisu stanovništva provedenom 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 773.850 mladih između 15 i 30 godina, što znači da 21,91 posto populacije čine mladi, a oblast istraživanja mladih dosta je složena i zahtijeva uvid u sve sfere društva.

Ima li budućnosti

- Proces istraživanja proveden je uz primjenu najstrožih metodoloških standarda i može koristiti svima, uključujući i donositelje odluka prilikom kreiranja konkretnih mjera usmjerenih prema boljem položaju mladih u BiH - kazala je izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih “Kult” Šeherzada Halimić.

Uz podatke o tome koliko mladih svoju budućnost ne vidi u ovoj i ovakvoj BiH, istraživanje je pokazalo da mladi ljudi smatraju kako bi prioriteti bh. vlasti u sljedećih pet godina trebali biti zapošljavanje i obrazovanje, a zatim zdravstvena zaštita, sigurnost i upravljanje migracijama u kontekstu odlaska stanovništva iz naše zemlje.

Preliminarni rezultati pokazuju i kako više od 65 posto mladih živi s roditeljima/skrbnicima, a nezaposlenost mladih i dalje se procjenjuje visokom u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Ipak, zbog dobi ispitanika, rada “na crno” i različite metodologije koja se koristi za istraživanje tržišta rada, vrlo je teško odrediti stvarnu stopu nezaposlenosti mladih u BiH, upozorili su iz Instituta za razvoj mladih “Kult”. Budući da je jedna od tema istraživanja bila i korištenje interneta, podaci pokazuju kako mladi u BiH, kao najaktivniji korisnici društvenih mreža, najčešće koriste Instagram (80,4 posto), potom YouTube (69,3 posto) i Facebook (67,3 posto). Osvrćući se na pandemiju koronavirusa, mladi iz naše zemlje nisu zadovoljni reakcijom nadležnih tijela, s tim da najmanje zamjerki imaju na rad zdravstvenog sustava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije