Željko Obradović

Više od 60 posto teritorija FBiH je u digitalnom obliku

13.02.2019.
u 10:05

Zahvaljujući timu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, više od 60 posto teritorija FBiH u digitalnom je obliku. Značajniji su rezultati u digitalizaciji parcela, a radi se i na usuglašavanju katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Polazeći od činjenice da su ažurni, točni i lako dostupni podaci o nekretninama temelj i gospodarskog razvitka, razgovarali smo sa Željkom Obradovićem, ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U kojoj fazi su procesi digitalizacije nekretnina i zemljišnih knjiga u FBiH?

- Definirali smo digitalizaciju svih podataka kojima raspolažemo kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva. Zahvaljujući dosadašnjim aktivnostima, 62,6% teritorija Federacije BiH u digitalnom je obliku. Aktivno radimo na bazi podataka katastra nekretnina (BPKN) gdje su sve parcele u jedinstvenoj bazi podataka. Trenutačno je 72% parcela u digitalnom obliku. Krajem 2018. u FBiH je 52,7% podataka između zemljišne knjige i katastra usuglašeno. Krenuli smo i s izradom topografske baze podataka s osnovnim mjerilom 1:10000, adresnog registra, registra cijena nekretnina, uspostavom digitalne arhive tehničke dokumentacije i uspostavom infrastrukture prostornih podatka FBiH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije