Proizvodnja u FBiH porasla za 13 milijuna litara

Više od 4000 osoba i gotovo 1000 obrtnika proizvodi mlijeko

mlijeko
05.10.2022.
u 16:20

Na policama trgovina diljem BiH kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda koje će, prema riječima proizvođača, i dalje rasti s obzirom na to da farmeri traže povećanje otkupne cijene. Poljoprivredni proizvođači i struka ističu kako je situacija u mljekarskoj proizvodnji u BiH alarmantna te da vlast mora učiniti značajne korake kako police s mlijekom i mliječnim proizvodima ne bi ostale prazne i kako bi te osnovne životne namirnice po prihvatljivim cijenama bile dostupne građanima. U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provjerili smo kakva je situacija s proizvodnjom mlijeka u ovom entitetu, piše Večernji list BiH.

Podrška za proizvodnju

- Prema podacima iz registra poljoprivrednih gospodarstava, u FBiH je u 2019. godini proizvedeno 127,9 milijuna litara, 2020. godine 135,4 milijuna litara, a 2021. godine 140,9 mil. litara mlijeka. U prva dva kvartala ove godine proizvedena su 69,747.982 litra mlijeka, što je približno jednako prosječnoj proizvodnji mlijeka u posljednje tri godine - kazali su nam iz Ministarstva. Broj grla u sustavu proizvodnje mlijeka u FBiH uvećan je za 1514, čiju je nabavu podržalo ovo ministarstvo, a također su u ovoj godini povećane i subvencije za proizvodnju mlijeka. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz kapitalne investicije podržalo je nabavu grla u prošloj godini.

- U Federaciji trenutačno imamo 988 pravnih i 4291 fizičku osobu koje se bave proizvodnjom mlijeka - ističu. Ministarstvo je u ovoj godini povećalo podrške za proizvodnju mlijeka i one iznose trenutačno 0,31 KM za fizičke osobe, odnosno 0,34 KM po litri mlijeka za pravne osobe i obrte. Kako ističu, Ministarstvo je u prethodnom razdoblju posebnu pozornost posvetilo proizvodnji mlijeka stalnim i kontinuiranim podrškama kako u domeni izravnih podrški proizvodnji mlijeka tako i u segmentu ruralnog razvoja. Tako su iz proračuna FBiH dane podrške za nabavu visokosteonih kvalitetnih genetski potentnih junica, nabavu opreme i mehanizacije, kao i za stimulacije u proizvodnji hrane za silažu, čime je u sektoru mljekarstva kreiran ambijent za kontinuirano povećanje proizvodnje mlijeka.

Dobri pokazatelji

Kako navode, povećani su i iznosi za biljnu proizvodnju koja je u izravnom odnosu s proizvodnjom mlijeka. Na prijedlog Ministarstva Vlada FBiH posredstvom je Federalne direkcije robnih rezervi dodijelila gorivo svim registriranim poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara po hektaru obrađene površine).

- Sve ove mjere kao i konkurencija kod otkupljivača - mljekara za nabavom većih količina mlijeka su, najvjerojatnije, utjecali na dobre pokazatelje u proizvodnji mlijeka u FBiH. Osim toga, nadležna županijska ministarstva, kao i veliki broj općina, izdvajaju određena sredstva za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a u okviru toga i mljekarskom sektoru - ističu. Ministarstvo, koje u okviru svoga resora ima uspostavljen Savjet za praćenje cijena u FBiH, koji čine predstavnici više institucija, ima nadležnost da prati rast cijena u svrhu procjene potrebe propisivanja mjera neposredne kontrole cijena, utjecaj cijena na standard građana, analizu kretanja cijena i davanje mišljenja na djelovanje mjera ekonomske politike, kao i predlaganje mjera neposredne kontrole cijena ako je indeks potrošačke cijene veći od 5%, a sve u skladu sa Zakonom o kontroli cijena u FBiH i njihovim podzakonskim aktima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije