napuštaju domove

Više od 3000 djece živi bez roditelja

djeca
ilustracija
26.06.2017.
u 13:00

Broj djece bez roditeljske skrbi varira ovisno o izvoru podataka, ali UNICEF procjenjuje da u Bosni i Hercegovini bez roditeljske skrbi živi između 3000 i 3500 djece, piše Večernji list BiH.

Zaboravljeni od društva

Od tog broja, 41% su djeca bez oba roditelja, 36% je napuštene djece, a oko 16% njih ima roditelje koji nisu u stanju skrbiti o njima. Procjenjuje se kako je manje od 40% djece bez roditeljske skrbi smješteno u institucije. Preliminarni rezultati istraživanja ombudsmana u Federaciji upućuju na ozbiljna kršenja prava djece u nekim od institucija. Ta djeca često su zaboravljena od društva i medija, a u puno slučajeva bivaju stigmatizirana od okoline.

Na području Federacije BiH 1395 djece odvojeno je od svojih bioloških obitelji i smješteno u 15 ustanova čiji su osnivači država, nevladine organizacije ili vjerske udruge. Najčešći razlozi zbog kojih se djeca odvajaju od svojih obitelji su nezaposlenost, siromaštvo, neprilagođeno ponašanje roditelja te neriješeno stambeno pitanje.

Rezultati su to analize koju je provelo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s nevladinom organizacijom “Hope and Homes for Children”. Urađena je sveobuhvatna analiza situacije djece bez roditeljske skrbi te djece i obitelji pod rizikom od razdvajanja u FBiH.

Prema toj analizi, djecu iz obitelji uglavnom izuzimaju centri za socijalni rad, a da je manji broj slučajeva kada roditelji sami traže pomoć smještajem djece u ustanove.

Istaknuto je kako mali broj djece koja su posvojena, a i one koja nisu prvo bude smješten u institucije. Razdoblje njihova boravka u njima, prema rezultatima analize, je od šest mjeseci do 3 i pol godine te je veliki broj mladih koji odrastaju u institucijama, a domove napuštaju s 18 godina.

SOS dječja sela

U BiH postoje dva SOS dječja sela, u Sarajevu i Gračanici, koja pružaju djeci bez roditeljske skrbi obiteljski oblik brige. U 27 SOS obitelji trenutačno živi 278 djece bez roditeljske skrbi. SOS roditelj je centar jedne obitelji. Roditelj živi uglavnom sa šestero djece i o njima svakodnevno brine na isti način kao i biološki roditelj. SOS dječja sela predstavljaju obitelji za djecu u nevolji, pomažu im izgraditi svoju budućnost i doprinose razvoju zajednica u kojima djeca žive. Sve to u želji da svako dijete ima obitelj i raste uz ljubav, poštovanje i sigurnost.•    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?