Životni standard

Više od 270.000 osoba živi od 400 KM i manje, dnevno imaju 12,70 KM za režije, lijekove i hranu

15.02.2022.
u 09:00

Svi oni na neki način predstavljaju čarobnjake u preživljavanju, posebice ako uzmemo u obzir da je potrošačka košarica u samo dva mjeseca porasla za gotovo polovinu mirovine u BiH

Cijene su uvijek visoke za one koji nemaju novca, a oni koji ga imaju, njihov rast i ne primjećuju, objasnio je jedan od umirovljenika u Federaciji BiH, čija mjesečna primanja ne prelaze 481 KM, a kako će preživjeti zimu, ni sam nije siguran jer se svaki dan najavljuju nova poskupljenja, kao da ova do sada nisu previše, piše Večernji list BiH.

Cijene otišle u nebo

Jednostavnim izračunom ovaj umirovljenik na raspolaganju ima 12,70 KM svaki dan, od čega mora platiti sve režije, lijekove te za ostatak kupiti hranu. Takvih kao što je on samo u Federaciji BiH više je od 270.000. Svi oni na neki način predstavljaju čarobnjake u preživljavanju, posebice ako uzmemo u obzir da je potrošačka košarica u samo dva mjeseca porasla za gotovo polovinu njihove mirovine.

U prilog im ne ide ni pandemija koronavirusa zbog koje su im nerijetko potrebni dodatni lijekovi. Skuplji je i ogrjev.

Od nove godine skočile su i cijene režija, goriva, a o osnovnim životnim namirnicama suvišno je i govoriti. Cijena ulja u godini dana skočila je za čak 75 posto, pa litra sada ide i iznad 3,50 KM. U manjoj ili većoj mjeri, porasle su i cijene ostalih životnih namirnica. Tako je kilogram pilećeg filea za godinu dana poskupio sa sedam na deset KM. Skuplja je i teletina, kao i junetina te ostalo meso. Skočila je i cijena brašna, a cijene svojih proizvoda podigli su i pekari… Iz Saveza sindikata RS-a nedavno su upozorili da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna i značajna poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica, poput brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina.

U odnosu na 2020. drastično su skočile i cijene voća i povrća, a najviše je poskupio krumpir - s 0,60 na čak dvije marke po kilogramu, dok rekord obaraju i cijene kupusa, kelja, graška, graha... Razlozi su iznimno sušna godina i loši prinosi te činjenica da su ratari ove godine zasijali manje nego lani, pa je potražnja veća od ponude, što diktira cijenu. Ipak, i proizvođači kažu kako je sve manje građana koji dolaze i kupuju bez upita o cijenama. Većina ih mora birati što će kupiti, jesu li to tri krumpira ili cijeli kilogram. Na tržnice dolaze tek stalni kupci, ali i oni su smanjili količine.

Jednokratna pomoć

- Nešto veća potražnja vlada za organskim proizvodima, dok je za ostalim proizvodima zanimanje kupaca opalo jer su cijene previsoke. Glavica kelja je skuplja od pola kilograma mljevenog mesa - objašnjava nam jedan od prodavača, pitajući se što će biti s ljudima i kako će preživjeti.

- Ovaj val poskupljenja je kao tsunami, stanje je teško, jedva preživljavamo. Oni koji su boljeg zdravstvenog stanja nemaju izbora nego ići raditi - govori nam Nada, također umirovljenica, koja u sezoni nerijetko ide brati mandarine jer od mirovine živjeti ne može. Ona i muž zajedno imaju oko 900 KM mirovine, za režije mjesečno izdvajaju 150 KM, za lijekove više od 200 konvertibilnih maraka te im za sve ostalo ostaje nešto više od 500 konvertibilnih maraka.

- Nama je još dobro jer imamo dvije mirovine, a što je s onima koji žive sami, a primaju svega 380 KM - pita se ova umirovljenica. Da položaj umirovljenika u FBiH nije na nimalo zavidnoj razini, svjestan je i ravnatelj Zavoda MIO Zijad Krnjić koji je nedavno kazao kako, kao i uvijek, inflacija najžešće pogađa društvene kategorije s najnižim primanjima, a to su umirovljenici.

Istaknuo je kako jednokratno davanje od 50 KM, naravno, nije dovoljno za saniranje posljedica inflacije. Njegovo mišljenje potvrđuje činjenica da sve veći broj umirovljenika traži jednokratnu pomoć kako bi kupili brašno, mlijeko kruh…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?