Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više od 100.000 stanovnika BiH već je osjetilo korist međunarodnih projekata

03. studenoga 2020. u 07:37 0 komentara 110 prikaza

Ljubinje, Ravno, Čitluk, Ljubuški, Posušje, Jajce, Doboj, Gradiška, Odžak... samo su neki od općina i gradova u BiH koji su se pokazali kao učinkoviti kada je riječ o sudjelovanju u provedbi projekata u oblasti lokalne samouprave, a koje u BiH podržavaju međunarodni donatori, piše Večernji list BiH

Među projektima koji će izravno voditi ili već vode stvaranju novih radnih mjesta jest i Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) - faza III koji za ključni smjer djelovanja ima usklađivanje strateškog planiranja i upravljanja razvojem na lokalnoj razini.

Životni standard

Ovaj program podržao je i uspostavljanje entitetskih financijskih mehanizama za lokalni razvoj, koji predstavljanju javne financijske mehanizme i služe za jačanje sustava.

Ovi mehanizmi osiguravaju povezanost između javnih sredstava viših razina vlasti i prioriteta lokalnog razvoja, doprinoseći time poboljšanim lokalnim uslugama, životnom standardu i kvaliteti života. Od osnivanja 2014. godine oba mehanizma financiranja izdvojila su više od 3,5 milijuna dolara za 44 lokalna razvojna projekta na konkurentnoj osnovi, što je poboljšalo kvalitetu administrativnih, zdravstvenih, obrazovnih i komunalnih usluga za više od 103.000 građana (uključujući 17.062 iz socijalno isključenih skupina) te su doprinijela boljem životnom standardu za više od 2400 ljudi i pomogla u stvaranju 529 novih radnih mjesta. Nastavljajući rad ILDP-a, EU je dodatno podržao mehanizme financiranja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

ILDP je dodatno ojačao kapacitete dvaju saveza općina/općina i gradova u oblasti planiranja razvoja i upravljanja razvojem, uključujući i podršku Mreži praktičara i pružanje obuke izabranim dužnosnicima.

Projekt se provodi u 42 grada/općine. Ekonomsko upravljanje za razvoj (EGG) projekt je koji se također trenutačno provodi i koji za cilj ima sveobuhvatnu intervenciju na polju ekonomskog upravljanja usmjerena k stvaranju preduvjeta za praćenje budućih i modernijih tokova u bh. ekonomiji. Projekt se provodi u deset općina: Banja Luka, Centar Sarajevo, Doboj, Gradiška, Modriča, Odžak, Orašje, Stari Grad Sarajevo, Tešanj i Žepče.

Jedan od važnijih projekata koji izravno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta je i onaj nazvan Dijaspora za razvoj (D4D).

Cilj projekta je poboljšanje socioekonomskih prilika i perspektiva za ljude u BiH i unaprjeđenje njihove egzistencije kroz snažniji angažman dijaspore, i to na način da partneri iz iseljeništva prenose znanje i vještine i ostvaruju zajednička ulaganja s akterima iz privatnog sektora u BiH.

Pomoć kompanijama

Do sada ostvareni rezultati uključuju web-portal za dijasporu, kao ključni mehanizam za dvosmjernu komunikaciju i angažman, kao i Predstavničko tijelo dijaspore (PTD) koje je osnovano u Njemačkoj.

Također, izrađen je i mehanizam međuvladine koordinacije imenovanjem radne skupine iz 18 institucija za izradu strategija vezanih za dijasporu.

Istodobno, deset inicijativa u zajednici provedeno je u deset jedinica lokalne samouprave u kojima su angažirani pripadnici dijaspore i koje su dale doprinos poboljšanju kvalitete života za 280 kućanstava.

Pripadnici dijaspore pružili su podršku u vidu prijenosa znanja za 34 poduzeća, što je dovelo do otvaranja više od 60 novih radnih mjesta i novih investicija. •

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.