Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više od 1.200 pripadnika OSBiH sudjelovalo u mirovnim misijama

22. svibnja 2017. u 11:07 0 komentara 76 prikaza

Bosna i Hercegovina i Oružane snage BiH (OSBiH) su od 2001. godine do danas bile uspješno angažirane u operacijama potpore miru diljem svijeta, počevši od Etiopije i Eritreje, preko Iraka do Afganistana, do Konga i Malija, gdje su misije i sada aktuelne - rečeno je Feni u Ministarstvu obrane BiH (MOBiH) u povodu 25. obljetnice prijema BiH u članstvo Ujedinjenih naroda.

Prema podacima ovog ministarstva, do danas je u sklopu spomenutih misija sudjelovalo više od 1.200 pripadnika OSBiH.

- Oni su imali veliku čast, obvezu ali i privilegiju dati osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, ozlijeđenima i oboljelima u kriznim žarištima - ističu iz MOBiH-a.

Nadalje, preciziraju da su kao najbolji predstavnici i veleposlanici Bosne i Hercegovine vlastitu misiju izvršavali, a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno i u skladu s Poveljom UN-a, Ustavom i Zakonom o obrani BiH.

- Sudjelovanje pripadnika OSBiH je više puta do sada od naših koalicijskih partnera ocijenjeno izuzetno uspješnim, s visokim ocjenama za iskazanu profesionalnost i odgovornost u izvršenju dodijeljenih zadaća. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budemo ponosni na rezultate - navode iz MOBiH-a.

Time, kako nadalje navode, Bosna i Hercegovina jasno iskazuje opredjeljenje da kao odgovorna i kredibilna članica međunarodne zajednice želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

- Sudjelovanjem u realiziranju ovakvih i sličnih aktivnosti OSBiH se postepeno ali kontinuirano približava dostizanju strateškog cilja države Bosne i Hercegovine da postane punopravna članica NATO-a i Europske unije (EU) - ističe se u osvrtu MOBiH-a na postignuća OSBiH i BiH, ostvarena u razdoblju od prijema naše zemlje u članstvo UN-a.

Istovremeno, MOBiH navodi da OSBiH trenutno sudjeluju u NATO-misiji 'Odlučna potpora' te u UN-misijama MONUSCO i MINUSMA.

Tako je Peta rotacija Pješačke postrojbe OSBiH s 45 pripadnika angažirana s OS Sjedinjenih Američkih Država i radi na osiguranju baze u kampu 'Bagram', IR Afganistan (Odlučna potpora).

Šesta rotacija (osam stožernih časnika) angažirana je s partnerima iz SR Njemačke u kampu 'Marmal', IR Afganistan u sastavu Zapovjedništva za savjetovanje, pomoć i obuku Sjever - TAAC Sjever (Odlučna potpora),

Usto, Peta rotacija (dva dočasnika) angažirana su s članicama A5 u kampu 'Marmal', IR Afganistan u sastavu Zapovjedništva za savjetovanje, pomoć i obuku Sjever - TAAC Sjever (Odlučna potpora).

Petnaesta rotacija (pet pripadnika OSBiH) angažirana je misiji u Kongu (MONUSCO), dok je Treća rotacija (dva pripadnika OSBiH) angažirana u misiji u Maliju (MINUSMA)

U međuvremenu, pokrenuta je zakonska proceduru za konkretan vojni doprinos Bosne i Hercegovine u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.

Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih nacija 22. svibnja 1992. godine, čime se obvezala na očuvanje mira, poštivanje međunarodnog prava i zaštitu ljudskih prava.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.