Voćari RS-a tražili proračun za proizvodnju i preradu voća od šest do sedam milijuna KM

Više novca za voćare i povrtlare u 2024., cilj proizvodnja što više domaće hrane

08.12.2023.
u 20:22

Voćari i povrtlari bi od agrarnog proračuna Republike Srpske, koji će i iduće godine iznositi 180 milijuna KM, trebali dobiti više novca, a fokus kako poljoprivrednika tako i resornog ministarstva je, kako kažu, proizvodnja što više hrane.

Drugačija raspodjela

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je prije nekoliko dana da će agrarni proračun iduće godine biti isti kao ove, a da će sredstva biti drugačije raspoređena.

- Poticaji za kapitalna ulaganja neće biti prioritet kao do sada jer su poljoprivrednici nabavili dovoljno velikih radnih strojeva i priključaka. U te svrhe ove je godine iz agrarnog proračuna uloženo 60 milijuna maraka, čak 20 milijuna više od planiranih sredstava. Kapitalna ulaganja neće biti ukinuta, ali će kriteriji biti pooštreni. Moramo osigurati dovoljno hrane iz domaće proizvodnje. S tom namjerom tekuća proizvodnja dolazi u prvi plan. Trebamo imati što više hrane. Kada su u pitanju voćari i povrtlari, sigurno mogu reći da će i tu biti izmjena, pogotovo kada su u pitanju povrtlari - kaže Minić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, rekao je za Nezavisne novine da je sve što su predložili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prihvaćeno i uvaženo.

- Dugi niz godina smo u jako teškoj situaciji i mislim da će svi naši prijedlozi biti prihvaćeni. Znamo da je najkvalitetnije, najsigurnije i najjeftinije naše domaće voće. Nama je glavni cilj da imamo neku realnu podršku za protugradne mreže i trenutačno nam je to najpotrebnije. To je prihvaćeno i ići će sa 70 posto subvencije. Također, dobit ćemo treću godinu zaredom besplatno 100.000 sadnica i uz ove mjere - i antifrost koji će nam značiti. Prinose ćemo povećati sigurno za 50 posto, a uklapat ćemo se u sortiment koji tržište traži jer se tržište mijenja i moramo se prilagoditi. Jedino što trebamo naći je tržište, ali kad imamo dobar sortiment i proizvod - tržište će se naći, a možemo ga i izvoziti jer nam je sad otvoreno i azijsko tržište, osim Ruske Federacije. Bitno je da idemo na izmjenu sortimenta i pomlađivanje rasada - naglasio je Dojčinović.

Istaknuo je kako su voćari tražili da imaju proračun za proizvodnju i preradu voća od šest do sedam milijuna KM te da on trenutačno iznosi četiri milijuna KM, što je, po njegovu mišljenju, jako malo.

- Ovo je realan iznos i mislim da ćemo se naći na oko šest milijuna KM. Nemamo razloga biti nezadovoljni i mislim da će voćari ovim postignutim dogovorom biti zadovoljni - kazao je Dojčinović.

Darko Ilić, predsjednik Udruge povrtlara RS-a, kaže da je smjer Ministarstva i Udruge da se fokus stavi na primarnu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Kontrolirana ulaganja

- Jedan dio kapitalnih ulaganja bit će kontroliran, da se ne može svake godine kupovati traktor kao radni stroj, odnosno nije ni realno da se može mijenjati traktor. Značajna sredstva će biti oslobođena iz kapitalnih ulaganja da bi se u izravnoj proizvodnji što više sredstava uputilo kako bi se proizvelo što više, što bolje i kvalitetnije. Naši prijedlozi su bili da se uputi podrška u vidu subvencije, odnosno sudjelovanja Ministarstva u nabavi sjetvenog i sadnog materijala, a drugi zahtjev je da se eventualno na četiri milijuna KM, koje imaju povrtlari, izdvoje dodatna dva da bismo imali nekakav prosjek, odnosno 0,20 KM po kilogramu prodanog povrća, da bismo i mi mogli planirati svoju proizvodnju i biti konkurentni na tržištu. Povrtlari će biti sigurno zadovoljni ako se jedan od ovih dvaju zahtjeva uvaži, odnosno da se ta podrška usmjeri u izravnu proizvodnju, što i jest cilj kako nas iz Udruge tako i Ministarstva - kazao je Ilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije