Usvojen proračun ZHŽ-a od 133,233.994 KM

Više novca i za SKB te Sveučilište u Mostaru

storyeditor/2023-02-01/zhz.png
02.02.2023.
u 21:03

Toni Kraljević kaže kako ovaj proračun jasno pokazuje da ZHŽ od svog osnutka nikad nije bio u boljem financijskom stanju

Skupština Zapadnohercegovačke županije po žurnom je postupku usvojila proračun ZHŽ-a za 2023. godinu, piše jabuka.tv.

Obučno-edukacijski centar

- Na dnevnom redu našao se prijedlog proračuna i prateći zakon za izvršenje proračuna ZHŽ-a za 2023. godinu. Vlada je uputila taj prijedlog proračuna 30. prosinca 2022. godine, a na prošloj sjednici donesena je odluka o privremenom financiranju, što je zakonska obveza. Nakon što je usvojen proračun, samim time adaptirano je privremeno financiranje i tako je ZHŽ dobio proračun od 133,233.994 KM, što znači da je veći za 13,054.754 KM u odnosu na posljednje izmjene i dopune i u odnosu na drugi rebalans proračuna za 2022. - kazao je, među ostalim, ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević, dodajući kako ovaj proračun jasno pokazuje da ZHŽ od svog osnutka nikad nije bio u boljem financijskom stanju. Bitna stavka žurnog postupka usvajanja proračuna su novčane potpore u iznosu od 10,300.000 KM za obitelji s troje i više djece.

- Moram istaknuti i jednu kapitalnu investiciju u ovom proračunu. Ona se odnosi na poziciju našeg MUP-a, a to je gradnja Obučno-edukacijskog centra od 7,5 milijuna KM - kazao je Kraljević te istaknuo kako se u proračun uvodi i povećanje tekućih prijenosa za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju te potpore gospodarstvu, a uvodi se i jedna novina.

- To je plaćanje zdravstvenog osiguranja za korisnike stalne socijalne skrbi za vjerske službenike. Isto tako, podižu se naknade za korisnike stalne socijalne pomoći, podižu se naknade za štićenike koji su nezbrinuti, a njihovo zbrinjavanje u adekvatnim ustanovama, staračkim domovima plaća Zapadnohercegovačka županija. Također se podižu stavke i za Sveučilište u Mostaru, SKB Mostar, sredstva za sport, kulturu. Oko 400.000 KM bit će podignuto na dvjema pozicijama, a te stavke odnose se na tekuće prijenose braniteljima. Jedna se odnosi na zakon, odnosno na isplatu egzistencijalne naknade, gdje je pomaknuta i dobna granica za ostvarivanje tog istog prava - ističe Kraljević koji smatra kako je situacija u ovoj županiji stabilna i zdrava, prenosi jabuka.tv.

Bez kreditnih zaduženja

- Podsjetit ću kako se ZH županija nije kreditno zadužila posljednjih osam godina te, što se tiče toga dijela, možemo označiti kao povoljnu i zdravu situaciju u smislu tih dugovanja. Ovaj je proračun u maksimumu svojih fiskalnih kapaciteta, pokušava pokriti sve - kazao je, među ostalim, ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije