migrant iz Afganistana

Više ne razmišljam o Njemačkoj, želim ostati u BiH

03.12.2023.
u 19:05

U Bihaću učim jezik, a stekao sam i prijatelje koji mi svakodnevno pomažu, kaže Kazim Roshan, migrant iz Afganistana

Granica BiH ponovno je pod pritiskom. U prosjeku migranti se u BiH zadržavaju šest dana te nastavljaju dalje prema zapadnim zemljama, no postoje i oni koji ovdje žele ostati. Afganistanac Kazim san o Njemačkoj zamijenio je – Bihaćem. Cilj mu je bio doći do Njemačke. Na tom putu završio je najprije u kampu Lipa nadomak Bihaća, ne sluteći da će mu upravo ovaj grad postati i novi dom. Počeo je novi život.

Zaposlio se u hotelu kao pomoćni kuhar, prima plaću od koje je sebi unajmio stan, a uči i jezik. - Već tri mjeseca mogu reći da imam posao, plaću, sve ono o čemu sam sanjao kada sam krenuo za boljim sutra. O Njemačkoj više ni ne razmišljam. Želim ostati ovdje, učim jezik, a stekao sam i prijatelje koji mi svakodnevno pomažu - kaže za BHRT Kazim Roshan, migrant iz Afganistana. Da se dobro uklopio, kažu i njegovi radni kolege. Uči, radi i, što je najvažnije, dodaju, vrijedan je. - Jako je vrijedan, poslušan, brzo shvaća što mu se kaže. Lako se s njim sporazumijevati. Učinkovit je u svom radu, komunicira s nama u užem smislu, trudi se i on dati sve od sebe kako bi bilo što manje poteškoća - kaže Silveta Dizdarić, zaposlenica hotela. U Bihaću će reći – Kazim je danas za njih Enes. Prethodno je bio angažiran u humanitarnoj organizaciji SOS, gdje je pomagao drugima. Danas živi s prijateljem Nadžibom, također iz Afganistana.

- Bili su cijelo vrijeme aktivni tijekom prosinačkih i ovih posljednjih poplava, svaka ruka je bila nužna i potrebna, a oni su se osjećali kao domaći. Bili su u gotovo svakoj akciji zbrinjavanja ugroženih. Poslije toga smo dobili podršku za socijalni projekt gdje pokušavamo resocijalizirati građane i njih radom na zemlji. Oremo, sijemo… Tu su nas doslovno naučili kako se peru rajčice, paprike… Od njih smo učili - kaže za BHRT Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać. Čekajući posljednje odobrenje za azil, odlazak u Njemačku za Kazima više nije tema. U potrazi za srećom, na dugom putu, našao ju je tamo gdje se nije nadao. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?