nogometno natjecanje

Više je kandidata za Premijer ligu BiH, ali su tuzlanska Sloboda i Stupčanica iz Olova ipak ispred svih

31.01.2024.
u 21:27

Drugo jakosno nogometno natjecanje u BiH, Prva liga Federacije, uz Prvu ligu Republike Srpske, trenutačno je malo “zaboravljeno”

Nakon što je još 18. studenoga prošle godine završen jesenski dio prvenstva u Prvoj nogometnoj ligi FBiH, prvoligaši su se malo “posakrivali”, tj. povukli u anonimnost. Ništa pretjerano čudno jer tako je to godinama. Ove godine pogotovo jer je nastavak prvenstva planiran tek za 9. ožujka. Istodobno, premijerligaši su pripreme počeli davno, već prvih dana siječnja.

“Masni novac”

No, i neki “federalci” već odavno treniraju i igraju prijateljske oglede. Neki od njih našli su se u maloj nezgodi jer se već 10./11. veljače igraju utakmice osmine finala Kupa BiH, što im se baš i ne uklapa u plan priprema. Takvih, doduše, nema puno jer samo su Sloboda, Stupčanica i Jedinstvo prošli u šesnaestinu finala. Posebne teškoće s Kupom ima vodeća momčad na ljestvici Prve lige FBiH, tuzlanska Sloboda. Podsjetimo, Tuzlaci su u šesnaestini finala Kupa eliminirali sarajevski Željezničar, a ždrijeb im je u osmini finala “dodijelio” drugi sarajevski klub, Sarajevo. Plan Tuzlaka odavno je javno obznanjen: izboriti povratak u Premijer ligu BiH te, nakon Željezničara, iz Kupa “maknuti” i Divove s Koševa. Recimo i to da je malo tako žestokog rivalstva u nogometu kao u onom između sarajevskih i tuzlanskih klubova. Nastao je problem s terminom igranja utakmice na Tušnju jer su reflektori u fazi rekonstrukcije. Kad će se utakmica igrati, ne zna se jer Sarajevo inzistira na jednom, Sloboda na drugom terminu. Osim toga, Sloboda na ljestvici Prve lige ne stoji jako sjajno jer Stupčanica zaostaje samo tri boda (imali su Tuzlaci i osam bodova prednosti). Stupčanica također ima ambiciju ući u Premijer ligu. Javno se priča kako gazde iz Olova nude “masni novac” protivnicima Slobode ako je pobijede! Ponude iz Stupčanice su legalne, ali nisu baš u sportskom duhu... Izaslanstvo Slobode posjetilo je u Zagrebu bivšu Dinamovu brazilsku zvijezdu, Eduarda da Silvu. Izaslanici s Tušnja “vabe” ga u Tuzlu, a bivši Dinamov topnik nema ništa protiv. Navodno, čelnici Slobode nude Da Silvi funkciju koju poželi: trenersku, sportskog direktora, skauta, koordinatora... Sloboda je ozbiljno krenula u sezonu pa je trener Zlatan Nalić izvršio prozivku već 10. siječnja. Sloboda je odigrala i dvije pripremne utakmice, protiv Zvijezde 09 (0:1) i Laktaša (4:3). Uza sve probleme, Slobodu najviše muče “dvorske svađe”. Jer, koja god struja u klubu drži vlast, odmah joj noge podmeću oporbenjaci, čiji je “sveti cilj” srušiti aktualnu upravu i postaviti novu. Ta nova, navodno, želi ugasiti Slobodu i formirati posve novi klub. Zvuči malo neozbiljno, ali nešto slično oporba u Tuzli već je učinila u Košarkaškom klubu Sloboda.

I Stupčanica se odavno priprema za proljetne okršaje s Tuzlacima. Olovljani su počeli pripreme 14. siječnja. Odigrali su protiv Radnika (H) i slavili s 3:0. Zbog snijega propala im je utakmica protiv sarajevskog niželigaša Batona na Koševu (pomoćni travnjak). Stupčanica je kupila niz novih igrača, redom afirmiranih i iskusnih, kao što su: prednji vezni Sedad Subašić (Zvijezda 09, ranije Tuzla City, Željezničar), napadač Jahja Bajrić, prvi strijelac Druge lige Centar (Baton), napadač Kemal Mujarić (Budućnost), vratar Igor Rončević (Famos, ranije Slavija)... Stupčanica će u Kupu ugostiti Široki Brijeg s planom “izboriti prolazak”, a onda slijedi nastavak priprema u Turskoj, gdje je planirala odigrati tri utakmice.

U Kupu BiH Jedinstvo će ugostiti GOŠK u Bihaću. I Bišćani su davno počeli pripreme (18. siječnja) te odigrali jednu utakmicu u Cazinu protiv Krajine. Rezultat nismo doznali, Bišćani ga nešto kriju! Nakon Kupa, Jedinstvo planira “skoknuti” na Kvarner. Tamo su ugovorili utakmice protiv Vinodola i Crikvenice. Već dva tjedna traju pripreme Budućnosti koja također još (malčice) razmišlja o Premijer ligi. Danas Banovićani igraju prvu utakmicu protiv Drine iz Zvornika. Goražde je imalo prozivku 20. siječnja, a BFK Simm-bau tek počinje pripreme. Ovaj klub napustio je ponajbolji igrač Mateo Dodig. Danas je prozivka nogometaša Gradine, koja se zimus jako osula. Otišao je (ili dobio otkaz) trener Jasmin Moranjkić, a naslijedio ga Muamer Salihbašić. Otišli su i neki važni igrači kao: Jasmin Berbić, Alen Čamdžić i Mahmud Husejnović...

Novak u ligi, Gornji Rahić, počeo je pripreme 20. siječnja. U klubu s ponosom ističu da su treća najgledanija momčad u ligi te da su zimus našli čitav niz nimalo škrtih sponzora, osobito među radnicima iz Posavine u Švicarskoj. Hadžićki Radnik također je dva tjedna u pogonu. Doživio je poraze u prijateljskim utakmicama protiv Sarajeva (0:4), Igmana (0:4) te Stupčanice (0:3). Sad ga čekaju lakši protivnici kao Famos, Baton, Mladost D/K. Nezadovoljni su u Bratstvu jesenskim 11. mjestom pa su smijenili Nikolu Nikića, bh. trenersku legendu, koji je u klubu ostao kao koordinator. On je dva puta bio trener Bratstva i poznat je po izjavi: “Lakše je dobiti Nobelovu nagradu nego četiri godine biti trener bilo gdje u BiH”.

O ostalima naknadno...

Novi trener Gračaničana je Faruk Kulović, koji je dugo vodio najbolje klubove Kuvajta: Al-Nasr, Al-Wahdu i Al-Ahli. Bratstvo se dobro pojačalo. Došli su Jasmin Berbić, Alen Čamdžić, Mahmud Husejnović, Stefan Vasiljević (BFK Simm-bau), Nesib Mujkić(Finska)... O ostalim prvoligašima pisat ćemo naknadno.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije