Europa tako blizu i daleko

Više desetaka zakona i mjera važnih za EU na čekanju i kasni zbog krize vlasti

19.04.2017.
u 07:00

Vlasti više razina BiH kasne s donošenjem desetaka mjera, izmjena zakona i propisa na koje su se obvezale u ispunjavanju obveza na europskome putu i provođenju vlastitih reformi, a više njih neće zajednički ni moći donijeti, kao što su, primjerice, one koje se vezuju uz statističke podatke jer se tome protive vlasti RS-a zbog poznate afere oko objave rezultata. Sve to teško kompromitira bh. vlasti u očima EU, a vrlo značajne mjere na koje su se obvezale vlasti odnose se na borbu protiv terorizma u sklopu akcijskog plana za realizaciju prioriteta.

Strani borci

Tako je predviđeno stalno provođenje nadzora osoba koja se dovode u vezu s terorizmom i razmjena podataka i informacija s partnerskim agencijama te poduzimanje mjera i aktivnosti u cilju preventivnoga djelovanja na odlazak boraca na ratišta u Siriju, Irak i Ukrajinu i na nacionalnoj i regionalnoj razini razmjenjivati saznanja o borcima na stranim ratištima. Uz to, zatraženo je i iniciranje izmjena i dopuna Zakona o SIPA-i i izrada novog pravilnika o unutarnjoj organizaciji kako bi se povećao broj policijskih inspektora koji rade u odjelu protiv terorizma, prevencije radikalizacije i ekstremizma. Tako je zatražena i uspostava posebnog odjela za borbu protiv terorizma pri državnoj policijskoj agenciji SIPA-i, no to se u međuvremenu nije dogodilo...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?