dani brbe grožđa

“Vinske priče” Željka Garmaza donose nam 36 vinskih portreta

21.09.2020.
u 19:48

Dani berbe grožđa “Brotnjo 2020.”, 65. turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije, nastavljeni su u Podrumima Andrija stručnim predavanjima i predstavljanjem knjige “Vinske priče – Bosna i Hercegovina”, autora Željka Garmaza, piše Večernji list BiH

Zaraza fitoplazmom

Nakon uvodnog obraćanja, prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, održao je predavanje o temi “Fitoplazma, zlatno žutilo vinove loze – velika prijetnja hercegovačkim vinogradarima”, tijekom kojega je upozorio na simptome zaraze fitoplazmom, načine širenja zaraze, na trenutačno stanje u BiH i mjere koje bi se trebale provesti na području Hercegovine kako zlatna žutica, kao vrlo ozbiljna bolest vinove loze, ne bi prouzročila znatne gubitke u vinogradarsko-vinarskom sektoru. O utjecaju COVID-19 na vinarstvo EU-a i BiH predavanje je održao prof. dr. sc. Marko Ivanković, nakon čijeg predavanja je predstavljena knjiga “Vinske priče – Bosna i Hercegovina”.

Autor knjige u Podrumima Andrija je Željko Garmaz, novinar koji se nakon klasičnog novinarskog posla upustio u pisanje blogova i knjiga, ali i humanitarni rad. Svoju osmu knjigu posvetio je vinarima s područja cijele BiH, no među 36 vinskih portreta najviše je vinara iz Hercegovine, a razumljivo je da su značajno mjesto zauzeli i vinari iz Brotnja kao srca vinogradarske i vinarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini.

Anegdotalan način

Predstavljajući svoju knjigu, Garmaz je kazao kako je čitateljima želio predočiti životne priče vinara, opisati uvjete u kojima rade, a kroz vinske priče, napisane na anegdotalan način, također je želio pokazati priču o kraju iz kojega vinari dolaze. Autor knjige u svojim opisima izostavlja organoleptičke opise vina, umjesto kojih u vinskim pričama donosi predstavljanje životne priče vinara jer je uvjeren da će na taj način najbolje predstaviti vinare te da je karakter vinara preslikan u njegovo vino.

- Bezbroj zanimljivih priča. Ono što je zanimljivo, nigdje više priča na tako malom prostoru kao ovdje. To je ono na što možete biti jako ponosni - zaključio je autor na predstavljanju knjige koja na 440 stranica donosi 36 portreta vinara iz cijele Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?