Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016

Vina iz 2015. znatno bolja u odnosu na godinu ranije

vina
Foto: Stojan Lasić
1/4
21.03.2016.
u 15:08

Devetnaesto ocjenjivanje vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016. održano je u nedjelju u prostorijama tvrtke Mostarski sajam, a priznanja najboljima bit će uručena u okviru ovogodišnjeg izdanja Sajma od 12. do 16. travnja.

 Višečlano međunarodno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih enologa i predvođeno prof. dr. Bernardom Kozinom, ocjenjivalo je osamdeset uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine i regije.

 Vina su ocjenjivana po grupama, metodom 100 pozitivnih bodova.

 Da bi neko vino osvojilo zlatno odličje i bilo svrstano u kategoriju vrhunskih moralo je dobiti minimalno 82 boda. Također, to vino moralo je krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu i u općem dojmu, priopćeno je iz Mostarskog sajma.

 Po riječima prof. dr. Kozine, ove godine, u odnosu na 2014. niti jedan uzorak nije eliminiran iz ocjenjivanja.

 - Kvaliteta vina ove godine će, po ocjenama, očito biti bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ocjenjivali smo nešto manje uzoraka iz 2013. i vrlo veliki broj uzoraka iz 2015. godine. Dakle bez vina iz 2014. godine, koja je bila vrlo loša vinogradarska godina - kazao je Kozina.

 On je domaćim hercegovačkim vinogradarima poručio da, iako rade dobra vina, ne pomišljaju da su dosegnuli vrhunac.

 - Ima tu još prostora za napredak. Apsolutno. Tu ponajprije mislim na tehnologiju proizvodnje grožđa jer treba stalno ponavljati temeljnu istinu da se vina rađaju u vinogradu. Samo iz dobre sirovine, samo iz kvalitetnog grožđa može se očekivati jednako dobro vina - poručuje dr. Kozina. 

 Priznanja najboljim vinarima bit će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma, koja se održava u sklopu 19. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2016.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije