Direktor DKPT-a

Vilić: Samo naši policajci mogu štititi Dodika, pripadnici MUP-a RS ne mogu

03.12.2018.
u 12:50

Policijski službenici MUP-a RS ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) koja je jedina nadležna za zaštitu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Direktor Policije RS-a Darko Ćulum danas je najavio da će u budućnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čuvati pripadnici MUP-a RS i da je ostalo još samo da bude riješen njihov profesionalni status.

"Јedna od mogućnosti je da, u skladu sa zakonom kojim se regulira pitanje osiguranja štićenih osoba, naši službenici dobiju ingerencije da preuzmu i osiguravaju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda", rekao je Ćulum za Glas Srpske.

On je dodao da je druga mogućnost da bude napravljen eksterni premještaj, odnosno da pripadnici MUP-a RS koji osiguravaju Dodika privremeno pređu, za vrijeme trajanja osiguranja, u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Međutim, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić za Klix tvrdi da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prošli tjedan održala radni sastanak sa službenicima MUP-a RS, kako bi se finalizirao dogovor vezan za preuzimanje osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno dogovorili tehnički detalji fizičke i tehničke zaštite po mjestu prebivališta, mjestu rada i kretanja. 

"Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik s razine županije ili entiteta bude eksterno premješten na državnu razinu. Eksterni premještaj omogućen je samo policijskim službenicima na državnoj razini i odnosi se na tri policijske agencije i to Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH", kazao je Vilić. 

On ističe da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu osoba na državnoj razini. 

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u skladu s tim dogovora tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih dužnosnika, što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH", zaključio je Vilić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Feral
Feral
14:12 03.12.2018.

Da oni valjaju i da su pošteni zaštita im ne bi trebala.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije