Ponovljeno suđenje Mili Puljiću

Vijeće prihvatilo prijedlog obrane da se reproducira svjedočenje optuženog dano u prvostupanjskom postupku

23.02.2019.
u 12:00

Žalbeno vijeće Suda BiH odlučilo je da 7. ožujka počne izvođenje dokaza na obnovljenom suđenju Mili Puljiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti, a koji je počinjen na području Mostara. Vijeće je prihvatilo prijedlog obrane da se reproducira svjedočenje optuženog Puljića dano u prvostupanjskom postupku, dok je odbilo reproduciranje iskaza vojnog vještaka, stručnjaka Milana Gorjanca, piše Večernji list BiH.

S druge strane, dokazi Tužiteljstva većinski su odbijeni, osim jednog materijalnog dokaza koji je zapravo dopis grada Mostara, a riječ je o nazivu ulica. Isto tako, odbijene su i činjenice iz predmeta “Prilić i ostali” iz Haaga, na čemu je inzistiralo Tužiteljstvo.

Podsjećanja radi, vojni vještak obrane Milan Gorjanc kazao je da 19. lipnja 1993. u Šantićevoj ulici nije bilo pripadnika Druge bojne, već da su tu samo pripadnici Druge brigade HVO-a. Vještak je uradio i niz shema o zapovjednom lancu HVO-a od lipnja do studenoga iste godine, prema kojem, kako je rekao, Puljić nije imao zapovjednu odgovornost.

Vještak Gorjanc dodao je da nema dokumentacije prema kojoj je Druga bojna sudjelovala u etničkom čišćenju, prisilnim zatvaranjima ili drugim djelima, kao ni da je Puljić obavljao ikakve dogovore s glavnim stožerom ili imao učinkovitu kontrolu nad zatvorenicima. Do obnovljenog suđenja došlo je nakon što je Žalbeno vijeće uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH protiv oslobađajuće presude Mili Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Oslobođen je optužbe da je 1993. i 1994. počinio zločine protiv čovječnosti na području Mostara. Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj crti fronte i u živi štit te da sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije