Politički ping-pong

Vijeće ministara zapelo između američkog i ruskog plinskog projekta u BiH

storyeditor/2023-05-03/plinovod_PXL_bih_120507.jpg
04.05.2023.
u 21:45

Izgradnja Južne i Istočne plinske interkonekcije s Hrvatskom odnosno Srbijom skinuta s posljednje sjednice Vijeća ministara

Rad Vijeća ministara BiH doveden je u pitanje zbog prijepora oko davanja suglasnosti za izgradnju Istočne plinske interkonekcije sa Srbijom, javno je potvrdio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik, a utjecaj na ovakav odnos srpskih dužnosnika vjerojatno ima i ubrzavanje pregovora za rješavanje statusa Kosova, piše Večernji list BiH. U svemu tome ne pomaže ni politički ping-pong u kojemu se političko Sarajevo i Banja Luka ponovno natječu u dokazivanju tema koje vode samo novim podjelama. Posljednja sjednica Vijeća ministara BiH nije održana, a problem je nastao kada se Istočna plinska interkonekcija, odnosno plinska veza sa Srbijom, povezala s projektom Južne plinske interkonekcije. Radi se u biti o dvama projektima koji imaju poveznice s ruskim odnosno američkim i europskim utjecajem.

Politički ping-pong

- Ne bude li toga (plinovod) na dnevnome redu, neće ni funkcionirati Vijeće ministara - rekao je Dodik medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije. Isti stav iznio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Sjednica Vijeća ministara BiH koja je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile točke o plinskome povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske. Nagađalo se kako je otkazivanje sjednice povezano s neslaganjima oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama. Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne slušati izgovore te da se bespotrebno povezuje izgradnja dvaju plinovoda. - Nema što ići u paketu Јužna interkonekcija jer nema veze s Istočnom. Niti je isti investitor niti je isti projekt - dodao je Dodik. Na svom Twitteru kazao je kako priča o plinovodu iz Srbije traje već 15 godina. ''Znamo da razina BiH treba dati formalnu suglasnost za točku dodira." Nakon toga Dodik je objasnio i zašto nije došao na otvaranje Sajma gospodarstva u Mostaru te je bocnuo ministra vanjskih poslova i šefa diplomacije BiH Elmedina Konakovića. Uslijedio je Konakovićev odgovor koji je pak Dodika optužio da sve radi u dogovoru s Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. - Oni moraju reći kakva se to kemija događa među njima trojicom. Možda Dodik vraća neke ustupke jer su, vidim, Komšić i Izetbegović sinkronizirano podržali njegove stavove oko OHR-a, vidim da su zajedno protiv Schmidta, protiv stranih sudaca, da zajedno pričaju o miješanju sudaca u pravosuđe u Bosni i Hercegovini, a onda on danas usklađuje svoj politički stav, ne znam iz kojeg razloga, s onim što bjesomučno pokušava objasniti SDA i DF, a zapravo obmanjujući javnost - rekao je Konaković. Uslijedio je još jedan Dodikov odgovor na Twitteru. - Konaković bi svoje probleme u Federaciji trebao rješavati na drugi način, a ne da preko medija vodi polemiku sa mnom - napisao je Dodik. Kao svojevrstan glas razuma pokušao je posredovati čelnik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović. Siguran je, kako tvrdi, da će s Dodikom i dalje vrlo dobro surađivati i da će probleme rješavati u hodu te da to neće na bilo koji način utjecati na razinu izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini. Rekao je i kako će Vijeće ministara BiH nastaviti ''još intenzivnije'' raditi na svim projektima, pa i na Istočnoj interkonekciji. Rekao je kako je ona nužna.

Poruka SAD-a i RH

- Kao što je nužna Južna interkonekcija i mnogo drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od vremena u protekle četiri godine, vrlo brzo rješavati - rekao je. Izrazio je nadu kako će Vijeće ministara za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima i krenuti s novim programom rada i usvajanjem zakona na koje se dugo čekalo. Posebno zanimanje za Južnu interkonekciju istaknulo je američko Veleposlanstvo u Sarajevu, čiji je veleposlanik Michael Murphy u nedavnom obraćanju rekao kako se taj projekt mora okončati bez daljnjih odgađanja. Ocijenio je kako je izgradnja novog plinskog operatora neprihvatljiva te da treba jačati kompaniju BH Gas i osigurati novac kako bi se realizirao ovaj energetski projekt. O značaju tog povezivanja za Hrvatsku, ali i za BiH govorio je i premijer RH Andrej Plenković na otvaranju Sajma gospodarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije