Vlast na državnoj razini za cilj ima ubrzati reformske procese

Vijeće ministara otvara BiH prema EU, cilj početi pregovore što prije

storyeditor/2023-03-19/l_a850b642979cb18b1f0fc0a488f0a965.jpg
Fena
29.03.2023.
u 15:01

Jačanje dijaloga s Europskom unijom, koordinacija između različitih razina vlasti unutar BiH glede snažnijeg korištenja sredstava iz IPA-e, usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a te stvaranje boljeg pravnog okvira u gotovo svim oblastima, reforma pravosuđa... - novo Vijeće ministara predvođeno Borjanom Krišto ubrzanim koracima kreće u operacionalizaciju niza ciljeva koji uključuju ispunjavanje obveza iz Mišljenja Europske komisije, ali i stvaranje okvira za jačanje investicija i poboljšanje ekonomske situacije, piše Večernji list BiH.

Povijesna prilika

Nova vlast na državnoj razini svjesna je da mora iskoristiti pozitivan zamah i ozračje nakon dobivanja statusa kandidata u prosincu, a u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti koje su ojačale svijest EU-a o potrebi što bržeg integriranja zapadnog Balkana, pa tako i BiH, nužno je ostvariti unutarnji konsenzus oko pitanja ubrzanja napretka prema EU. Pritom 2023. mora biti vrijeme u kojemu će se obaviti što veći broj zadataka nužnih za otvaranje pregovaračkog procesa, istodobno rješavajući i unutarnja pitanja, poput izbornog zakonodavstva. Vijeće ministara nedavno je donijelo program rada za ovu godinu, u kojemu se naglašava kako će strateški ciljevi biti ostvareni posredstvom devet tematskih i sadržajnih cjelina koje, osim europskih integracija, uključuju suradnju s NATO-om, vladavinu prava, sigurnost, reformu javne uprave, makroekonomsku poziciju i ekonomiju u dijelu nadležnosti Vijeća ministara BiH, vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, promet i veze te područje ljudskih prava, izbjeglica, mladih i zaštite manjina. Istodobno su prioriteti jačanje regionalne, bilateralne i multilateralne suradnje, a u posebnom poglavlju predstavljene su javne investicije planirane godišnjim programom rada Vijeća ministara BiH. Važan segment je omogućavanje veće iskoristivosti fondova EU-a, posebno u svjetlu IPA-е III, te na intenziviranju institucionalnog dijaloga s EU-om. To je osobito važno zbog činjenice da IPA III, vrijedna više od 14 mlrd. eura, nema unaprijed alocirana sredstva po zemljama, već se tu radi na osnovi relevantnosti politika i zrelosti predloženih projekata po zemljama na godišnjoj razini.

Ekonomske reforme

U kontekstu poteza iz područja ekonomije Vijeće ministara, osim bržeg donošenja proračuna, želi naglasiti i potrebu osnaživanja konkurentnosti i uklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvoju, a put u tom smjeru definiran je kroz nedavno doneseni program ekonomskih reformi 2023. - 2025. koji je izrađen prema smjernicama Europske komisije na osnovi priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskim razinama. Pozitivna energija, koja obilježava prve mjesece rada ovog Vijeća ministara, potvrda je ispravnosti politika koje su od početka inzistirale na donošenju programske osnove koja okuplja te daje smjernice, a zbog svega jačaju i optimizam i nada kako će nova državna vlast u ovoj godini napraviti korake koji će zemlju približiti EU, a ekonomiju bolje pripremiti za izazove na vanjskim tržištima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije