Program na više od 450 stranica

Vijeće ministara BiH usvojilo program rada, prioritet ostaju reforme na EU putu

Vijeće ministara BiH
Foto: Fena
1/2
22.04.2024.
u 17:11

Pristupanje BiH Europskoj uniji ostaje najznačajniji prioritet rada Vijeće ministara BiH, nakon dobivanja kandidatskog statusa i odluke Europskog vijeća za otvaranje pregovora s BiH.

Na prijedlog Ureda predsjedateljice jednoglasno je danas usvojen Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, uz tehničke korekcije na sjednici, nakon što su usvojeni programi rada ministarstava, upravnih organizacija, institucija i tijela Vijeća ministara BiH.

Program rada sadrži najznačajnije aktivnosti koje Vijeće ministara BiH planira izvršiti u 2024. godini, na osnovi prijedloga državnih institucija, koji doprinose ostvarenju usvojenih strateških ciljeva i prioriteta zacrtanih Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i Srednjoročnim programom rada Vijeća ministara BiH od 2024. do 2026. godine. Istodobno su u obzir uzeti i drugi usvojeni strateški dokumenti usmjereni, među ostalim, na provedbu reformi u oblastima javne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji (EU) ostaje najznačajniji prioritet rada Vijeće ministara BiH, nakon dobivanja kandidatskog statusa i odluke Europskog vijeća za otvaranje pregovora s BiH.

Vijeće ministara BiH nastavit će raditi na ispunjavanju preporuka koje za BiH proizlaze iz dokumenata Europske komisije i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Agende 2030 Ujedinjenih naroda, s ciljem održivog socioekonomskog razvitka BiH.

Program je fokusiran na ostvarenje ciljeva i prioriteta Vijeća ministara BiH sadržanih u Strateškom okviru institucija BiH do 2030. godine, koji je pripremljen na osnovi Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH. Njime je definirana zajednička vizija svih razina vlasti za prosperitetnu, ekonomski i institucionalno razvijenu BiH, socijalno pravednu državu jednakih mogućnosti za sve njezine građane, s razvijenom infrastrukturom, društvom zasnovanim na znanju, gdje se na učinkovit način koriste prirodni i drugi resursi, čuva okoliš i njeguje bogatstvo različitosti.

Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno provedbi Ciljeva održivog razvoja te će pratiti politiku Europske unije i država članica glede obveza praćenja i izvještavanju o njihovom ostvarivanju.   

Godišnji Program rada Vijeća ministara BiH na više od 450 stranica među ostalim, sadrži, plan aktivnosti, pojedinačne preglede donošenja normativno-pravnih akata te zaključivanja međunarodnih bilateralnih ugovora, pristupanja međunarodnim konvencijama i drugim  međunarodnim sporazuma, uz pregled razvojnih, investicijskih i drugih projekata.

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH dostavit će Program rada Vijeća ministara BiH Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, priopćeno je iz VMBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?