Vijeće ministara BiH usvojilo izmjenu Zakona o VSTV-u

09.07.2024.
u 16:04

Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je na sjednici u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri.

Izmjenom zakona pomjera se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvješćima do 28. 2. 2025. godine, umjesto ranije definiranog 23. 3. 2024. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti neometan rad pravosuđa u BiH te u potpunosti uspostaviti funkcionalan sustav provjere izvješća o imovini koji će osnažiti integritet nositelja pravosudnih funkcija u BiH. Istodobno se propisuje da sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. ožujka 2024. do 28. veljače 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvješća o imovini i interesima bit će izvršena nakon uspostave Odjela za provedbu postupka po izvješćima. Dodaje se da će, ako ishod dodatne provjere bude negativan, biti pokrenut stegovni postupak sukladno ranije definiranim pravilima. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog izmjene i dopune Sporazuma o zajmu i Projektnog sporazuma Republike Srpske između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Ranije zaključeni Sporazum o zajmu između BiH i IBRD-a ukupno vrijedan 56 milijuna eura, od čega se na Federaciju BiH odnosi 33.600.000 eura ili 60 % i Republiku Srpsku 22.400.000 eura, za pružanje potpore za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća pogođenih Covidom-19, sada se mijenja u dijelu koji se odnosi na Projektni sporazum RS. Izmjene Projektnog sporazuma RS-a su usmjerene na novo definiranje cilja projekta koji uvažava prestanak pandemije te se sredstva usmjeravaju na potporu oporavka mikro, malih i srednjih poduzeća nakon pandemije. stodobno je Uprava Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske zbog niske razine realizacije ovog projekta zatražila otkazivanje dijela zajma u iznosu 15.584.000 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije