upitno konstituiranje Povjerenstva

Vijeća ministara BiH nema prije veljače

04.01.2019.
u 14:38

Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije veljače, jer je neizvjesno hoće li u ovom mjesecu doći do konstituiranja Povjerenstva za izbor i njegovo imenovanje, koje bi trebalo razmatrati i prijedlog za mandatara, a koji bi trebalo Predsjedništvo BiH uputiti u parlament BiH, pišu Nezavisne novine. 

Podsjećamo, već od ranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina da sastavi Vijeće ministara i bude predsjedatelj. Takođe, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituiran Zastupnički dom BiH da uputi ime mandatara davno je istekao. Pored toga, pred kraj stare godine spomenuto povjerenstvo nije dobilo rukovodstvo jer predloženi  Staša Košarac (SNSD) za predsjedatelja i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica povjerenstva je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih blagdana. 

Hoće li ona biti održana kako je dogovoreno, još nema potvrde. Marin Vukoja, tajnik Zastupničkog doma BiH, kazao je juče Nezavisnim da bi trebalo sjednicu zakazati tijekom ovog mjeseca, ali da bi se o tome trebali dogovoriti članovi povjerenstva. 

"Čim oni postignu okvirni dogovor, sjednica će biti zakazana", kazao je Vukoja.

Košarac vjeruje da će uskoro biti zakazana konstituirajuća sjednica ovog povjerenstva, te da će se SNSD i DNS odazvati pozivu čim budu obaviješteni.

"Kazali smo već da oni koji pripadaju oporbenom dijelu u RS, ali i iz FBiH, neka predlože druga rješenja za predsjedatelja i dva zamjenika, pa ćemo vidjeti hoćemo li to podržati", kaže Košarac.

Genjac ističe za da ne zna, niti ima bilo kakvu informaciju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica povjerenstva, ali vjeruje da to neće biti do iza božićnih blagdana. 

"Sjednica Zastupničkog doma BiH je 17. siječnja, pa vidjet ćemo", kaže Genjac.

Kožul je ranije potvrdio da je rad ovog tijela opstruiran i blokiran i da ne zna kako će ovo biti riješeno.

Dženan Đonlagić (DF), član povjerenstva, kazao je da tijekom ovog mjeseca očekuje da bude ponovno zakazana sjednica kako bi bili izabrani predsjedatelji i dva dopredsjedatelj. Ne vjeruje da će ovaj dom potvrditi mandatara do veljače. 

"Teško da će se to dogoditi do proljeća", kaže Đonlagić.

Njegov kolega iz povjerenstva Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da ne zna hoće li i kada biti sjednice na kojoj bi se konstituiralo piovjerenstvo, te da to treba pitati one koji su predloženi u rukovodstvo.

"Sjednica bi morala biti zakazana nakon blagdana", tvrdi Magazinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije