Reakcije na presudu

Vidović: Haaški sud je politički! Ćatić: Presuda je sramotna!

12.04.2018.
u 07:00

Ne znamo je li Vojislav Šešelj prespavao zadnji čin haaške predstave, kako je najavio, ili umire od smijeha, kako je kontemplirao o najvjerojatnijem uzroku svoje smrti “ako umre”., piše Večernji list BiH. Međutim, iako se to na prvu i ne čini tako, nema razloga za smijeh. Iako već izdržana, kazna od 10 godina zatvora najveća je izrečena jednom “brbljavcu”. Pravda, koju je sve vrijeme ismijavao, na koncu se našalila s njime odredivši mu kaznu prema kojoj ispada da ju je za više od 20 mjeseci prekovremeno odradio. Doktor pravnih znanosti osuđen je za poticanje zločina protiv čovječnosti huškačkim govorom u Hrtkovcima. Šešelj je prvi osuđeni srbijanski političar, i to za zločin nad Hrvatima i drugim nesrbima u Srbiji. Prema srbijanskom zakonu o izboru narodnih zastupnika, pravomoćnom osudom na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci zatvora prestaje mu mandat, a ne može koristiti ni privilegij da još šest mjeseci prima zastupničku plaću. A za njega i Srbiju najgori je dio presude u kojoj je oslobođen za udruženi zločinački pothvat jer, iako se njega nije moglo nedvojbeno povezati, za žalbeno vijeće jasni su dokazi kako su nesrpski civili u Vukovaru, Zvorniku, Nevesinju i Sarajevu bili proganjani, odnosno da postoji uočljiv obrazac počinjenja zločina združenih srpskih snaga radi postizanja zajedničke zločinačke svrhe.

Prema optužnici, u UZP-u su Milošević, Kadijević, Adžić, Mladić, Martić, Hadžić, Babić... kao i “bezbednjaci” Stanišić i Simatović, koje očekuje presuda najneugodnija za Srbiju. Poruka Šešelju je: “Tko se zadnji smije, najslađe se smije.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije