SARAJEVO

VIDEO Škobić: Samo sud može prisilno osobu smjestiti u ustanove socijalne zaštite

24.08.2023.
u 15:02

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdila te u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Obiteljskog zakona Federacije Bosne i Hercegovine te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvanparničnom postupku.

Federalni ministar pravde Vedran Škobić kazao je danas na press-konferenciji da su ti zakoni ustvari implementacija odluke Europskog suda za ljudska prava koja datira još iz 2015. godine.

- Izravno se tiče Zakona o izvanparničnom postupku Obiteljskog zakona i to dijela koji se ranije zvao "oduzimanje poslovne sposobnosti", a sada po zakonskom rješenju će se zvati ograničavanje poslovne sposobnosti. Europski sud je prepoznao tu nepravilnost, jer nije točno da su sve osobe za oduzimanje poslovne sposobnosti  - istaknuo je ministar.

Škobić je naveo da zakonsko rješenje sada predviđa mogućnost da se točno navede koje određene poslove je osoba sposobna obavljati, a koje ne.

Naglasio je da ta dva zakona definiraju i tko ima pravo osobu lišiti slobode i smjestiti je u ustanove socijalne zaštite.   

Mišljenje Europskog suda je, dodao je, da to može samo sud te da se izmjene upravo tiču tog postupka kada se radi o odlučivanju o prisilnom smještaju soba u ustanove za socijalno zbrinjavanje.

Napomenuo je da je Vijeće Europe dalo pozitivno mišljenje na te izmjene zakona te smatra da će biti usvojeni u Parlamentu FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije