kolosalni projekt u Varešu

VIDEO Pogledajte kako izgleda investicija vrijedna 400 milijuna KM usred BiH

rudnik u varešu
Screenshoot
25.02.2024.
u 19:47

Radi se o suvremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Premijer Zeničko-dobojske županije Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 milijuna KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom ožujka te kako će ovo biti povijesni dan za općinu Vareš, Zeničko-dobojsu županiju, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine.

Radi se o suvremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

U međuvremenu, objavljen je novi video na kojem se vide razmjere ovog kolosalnog projekta u Varešu, piše BiznisInfo.

Kako se vidi, veliki kompleks se sastoji od većeg broja postrojenja za vađenje, transport i obradu rude, a tu su i novi putevi, tuneli, pruge.


 

Inače, premijer Pivić je istaknuo kako Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH. Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije.

Dogovoreno je da se formira zajedničko povjerenstvo koje će utvrditi veći iznos koncesijske naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u proračune općine Vareš i Zeničko-dobojske županije.

Predstavnici Adriatic Metals BH su rekli kako je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tijekom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojske županije zaključila ugovore vrijedne 133 milijuna KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ove županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije