MOSTAR

VIDEO Patrijarh Porfirije dolazi u Mostar, organizira se donatorski ručak za obnovu Saborne crkve

21.09.2023.
u 15:40

U povodu 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru srpski patrijarh Porfirije posjetit će ovog vikenda Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku i Mostar te tom prilikom služiti liturgiju u tom pravoslavnom hramu i nazočiti donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić kazao je kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, dakle tačno prije 90 godina. 

Dodao je kako će u okviru obilježavanja biti organiziran i donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve, koji organiziraju zajedno s Gradom Mostarom.

- Posjet patrijarha Porfirija će biti u duhovnom smislu obnova naroda i života pravoslavnih u Hercegovini. U okviru obilježavanja 150. godina od posvećenja Saborne crkve priređujemo i donatorski ručak za završetak radova na obnovi Saborne crkve na koji smo pozvali sve zvaničnike iz zemalja regije, kao što je Srbija, Mađarska, Crna Gora, te sve institucije i predstavnike vlasti BiH i očekujemo veliki odziv. Nadamo se da će ovaj posjet patrijarha i taj donatorski ručak ponovno vratiti neku nadu da se ova crkva može obnoviti - kazao je Kojić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se crkva izdigla iznad grada te da je osvijetljena i ima svoju fasadu, ali da je u njoj do sada završeno negdje oko 40 posto radova.

- Nadamo se da će ovo sve imati pozitivan odjek da bi Saborna crkva konačno dočeka svoj završetak i da mi ispunimo onu svoju devizu od kada smo počeli obnovu "Obnovimo hram, obnovimo Mostar" - poručio je starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

Zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević kazao je kako je Grad Mostar prepoznao značaj ovog posjeta i obnove hrama te da se na poziv Eparhije zahumsko-hercegovačke odazvao i pristao da zajednički sudjeluje u organizaciji dijela ovog događaja. 

- Mislim da završetak i obnova ovog hrama nije značajna samo za pravoslavne vjernike koji će dobiti svoje staro mjesto za obavljanje vjerske službe, nego i za grad Mostar koji će dobiti jednu prelijepu, značajnu kulturnu i vjersku instituciju koja će obogatiti turističku ponudu grada te će on zasjati i vratiti svoju staru sliku - poručio je Milivojević.

Patrijarh Porfirije doći će na Mostarski aerodrom u subotu, 23. rujna u 12 sati, a nakon toga obići se Manastir Žitomislić i manastir u Prebilovcima, grad Mostar, Stari grad i Kujundžiluk. Prijam u Gradskoj vijećnici predviđen je u 18 sati, a njegov doček u Sabornom hramu bit će u 19 sati.

U nedjelju u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, poslije čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njena obnova počela je 2010. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?