Dan Grada

VIDEO Na svečanoj sjednici dodijeljena priznanja Grada Ljubuškog

20.02.2023.
u 16:18

Dodjelom javnih priznanja Grada Ljubuškog za 2022. godinu, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak je završeno obilježavanje Dana tog grada.

Godišnju nagradu Grada Ljubuškog za izniman doprinos razvoju gospodarstva dobilo je poduzeće JURPROM-u d.o.o. a nagradu za životno djelo Louise i Steve (Stipe) Bubalo.

Sjednici su, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i gradskih vijećnika, nazočili i brojni gosti i uzvanici iz političkog i društvenog života Zapadnohercegovačke županije, FBiH, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i hrvatski ministar gospodarstva i održivoga razvoja Davor Filipović.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić pozdravio je nazočne, a potom je uslijedila videoprojekcija i obraćanje gradonačelnika Vedrana Markotića, koji je govorio o postignućima u prošloj godini.

- Godina iza nas je bila izazovna, ali smo kao lokalna zajednica uspjeli izvući maksimum. Ponovno smo uz brojne odluke i zaključke Gradskoga vijeća najveći fokus stavili na demografiju kao ključni faktor opstanka na ovim prostorima. U suradnji sa ZHŽ-om osigurali smo, usudio bih se reći, trenutno najpovoljniju klimu za život obiteljima s djecom u BiH - ustvrdio je gradonačelnik Markotić.

 Po njegovim riječima, besplatni udžbenici svim osnovnoškolcima, prijevoz te novčane potpore svim redovitim studentima, kao i svim brucošima, samo su neke od mjera kojima je cilj opstojnost na ovim prostorima.

Izdovoljio je također i pomoć mladim obiteljima kroz subvencije kupnje prve nekretnine te mjesečnu naknadu od 500 maraka za svako treće i iduće dijete za koju je vlada ZHŽ-a izdovoljila u svom proračunu više od 10 milijuna maraka.

"Sve što smo napravili i na čemu radimo možemo zahvaliti dobroj sinergiji gradonačelnika i gradskoga vijeća", dodao je.

Uz navedeno, spomenuo je i potpore viših razina vlasti, posebno Ministarstava financija FBiH i Ministarstva prostornoga uređenja FBiH te Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kao i Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom Davorom Filipovićem te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Usto, zahvalio je i svima onima koji su na bilo koji način Gradu Ljubuškom dali doprinos na svim poljima - sportskim, kulturnim i gospodarskim.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čestitajući gradonačelniku i vijećnicima te svim žiteljima Ljubuškog, ocijenila je kako je gradska uprava na čelu s Markotićem uspjela izrealizirati svoje zadane aktivnosti na dobrobit svog stanovništva na prostoru ovoga kraja.

- Drago mi je da ste imali jasnu viziju u svim segmentima koji se tiču lokalne zajednice, razvoja i stvaranju pretpostavki za razvoj gospodarstva, što izravno utječe na kvalitetu života svakog čovjeka. Uvjerena sam da to prepoznaju svi stanovnici ovoga grada i kraja. Naravno, uz jasnu viziju i odgovornu politiku, ovi rezultati su svakako plod i jedne suradnje lokalne vlasti s višim razinama vlasti u BiH - istaknula je Krišto.

Podsjetila je i na potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te im zahvalila kako na potpori tako i na rješavanju pozicije hrvatskog naroda unutar BiH, kao i pomoći na njezinom reformskom, euroatlantskom i europskom putu.

Kao predsjedavajuća Vijeća ministara obećala je učiniti sve da u koordinaciji s predsjednikom Čovićem i kolegama dužnosnicima svih razina vlasti, kako kaže, "budemo jamstvo i potpora svim budućim planovima i projektima".

- Jačajući jedinice lokalne uprave i samouprave radimo na osnaživanju i jačanju naše BiH, domovine tri konstitutivna naroda i želimo nastaviti na principu ustavne jednakopravnosti sva tri naroda u BiH i svih drugih koji u njoj žive - zaključila je Krišto.

Nazočnima se obratio i hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović koji je kazao kako BiH Hrvatskoj nije tek susjedna država nego druga domovina Hrvata, kao i ključni element sigurnosti i Hrvatske i ovog dijela Europe.

-  BiH pripada europskoj civilizaciji i upravo su Hrvati ove zemlje ključni u obrani i očuvanju njezinoga europskoga puta i razvoja. Zato je razvoj svakog grada u BiH u interesu Hrvatske, a pogotovo razvoj gradova kakav je Ljubuški, koji dokazuje da su Hrvati u BiH svoji na svome, izgrađuju svoje domove, svoje gospodarstvo i svoju budućnost -  rekao je ministar Filipović.

Istaknuo je također kako je BiH tradicionalni trgovačku partner Republici Hrvatskoj.

- Robna razmjena je u prvih jedanaest mjeseci 2022. iznosila 3,6 milijardi eura te smo je zajednički povećali za čak 53,7 posto - podvukao je hrvatski ministar.

Ove brojke, dodao je, jasno nam daju do znanja nužnost daljnjeg povezivanja Hrvatske i BiH, s naglaskom na Hrvate BiH.

Podsjetio je i na izravna ulaganja iz RH u BiH koja su do rujna 2022. godine iznosila 1,23 milijarde eura, što je udjel od 29, 6 posto u ukupnim izravnim ulaganjima iz RH u inozemstvo, tj. da se BiH svrstava na drugo mjesto hrvatskih ulaganja u inozemstvo.

Pored toga, istaknuo je kako je prioritet i Hrvatskoj i BiH nastavak radova na koridoru Vc Budimpešta -Beli Manastir- Osijek- Sarajevo- Ploče.

-  Sigurna BiH znači sigurnu Hrvatsku, a konstruktivna Hrvatska, znači brži europski put BiH - zaključio je Filipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?