Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

VIDEO Iz blata kod Livna spasili ždrebicu: 'Bio je s njom u mulju dva sata dok je nije izvukao...'

- Otkopavali smo je dva sata. Prvo smo je užetom pažljivo pokušali obuhvatiti za vrat, no sirota je sva bila ukočena i teško disala - kaže Ivković. Ado Duran nije odustao sve dok je nije otkopao.
20. rujna 2021. u 07:13 0 komentara 1139 prikaza
Foto: 24sata/Ante Ivković

Momak se skinuo u gaće, ušao u mulj i spasio ždrebicu, svaka mu čast, opisuje za 24sata.hr Ante Ivković iz Zagoričana kraj Livna pothvat Ade Durana iz lokalnog GSS-a. 

U petak su cijelo popodne spašavali ždrebicu koja je tri dana bila zaglavljena u blatu.

Prvi dan ju je u mulju slučajno uočio susjed, a drugi dan su je dvojica mještana pokušala izvući traktorom. Na 'treću sreću' odazvao se Ante Ivković, koji se inače o divljim konjima brine gotovo 40 godina.

- Otkopavali smo je dva sata. Prvo smo je užetom pažljivo pokušali obuhvatiti za vrat, no sirota je sva bila ukočena i teško disala - kaže Ivković. Ado Duran nije odustao sve dok je nije otkopao.

- Bio je u mulju puna dva sata, pokazao je veliku humanost i hrabrost - kaže Ivković. 

- Užetom smo joj uhvatili prednju nogu, otkopavali je rukama i lopatom - dodaje Ivković. Na kraju su uspjeli.

- Ne bih rekao da sam junak, morao sam biti u gaćama jer svaka oprema otežava kretanje u tom mulju - kaže Duran i dodaje da je i kobila pomagala. Bila je iscrpljena, a nakon što su je nahranili, ostavili su je u divljini. Pretpostavljaju da se pridružila krdu konja koje su vidjeli u blizini. 

- Spašavali smo mi različite životinje, često krave, ali ovo je bio poseban slučaj - kaže.

- Počeli smo je masirati i hraniti divljim šipkom i travom, pojela je sve što bismo joj dali - opisuje, navodeći da se jadna kobila tek iz trećeg pokušaja, nakon nešto više od pola sata, uspjela sama podići na noge. 

- Pomogli smo joj ustati, ali bi opet pala na tlo - dodaje. Tek nakon što je ždrebica donekle došla k sebi i vidjeli da može sama, ostavili su je u divljini. Ivković se sav naježio od sreće u trenutku kad je ždrebici postalo bolje. On, kaže, oduvijek ima posebnu ljubav prema konjima.

Video možete pogledati OVDJE

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.