švedska Princeza

Victoria: U Švedskoj živi oko 100.000 građana BiH, radimo na tome da BiH postane članica EU

06.11.2019.
u 12:00

- Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su surađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Europske unije - naglasila je princeza Victoria.

Princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin nazočili su danas u Sarajevu na otvaranju konferencije "Pametan rast za novu klimatsku stvarnost".

Švedska i UNDP su ključni akteri u inovacijama i ubrzanju razvoja u Bosni i Hercegovini te će na konferenciji biti predstavljeni primjeri dobre prakse iz različitih oblasti urbanog razvoja.

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni tajnik Ujedinjenih naroda imenovao jednom od 17 veleposlanica Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je u uvodnom govoru na otvaranju konferencije kako su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko razina. 

Podsjetila je kako je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tijekom ratnih djelovanja devedesetih u BiH, a većina ih je ostala živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

- Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su surađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Europske unije - naglasila je princeza Victoria.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je kako ima informacije da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila kako nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Upozorila je kako zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali nažalost i u BiH zbog čega je današnji skup prilika da se razmjene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

- Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi i potrebno je djelovati sada - zaključila je Victoria koja je pozvala sudionice konferencije da iskoriste ovakve mogućnosti za učenje, ali i kasnije za razmjenu iskustava s drugima.

Kako je upozoreno na skupu zagađenje zraka i klimatske promjene dvije su strane iste medalje koji utiču na zdravlje ljudi, a BiH je suočena s velikom razinom zagađenosti.

U svijetu, rečeno je, oko sedam milijuna ljudi umre od zagađenosti zraka te su potrebne brze intervencije kako bi se zaštitili životi, a ova generacija prva je koja je toga svjesna i posljednja koja može nešto uraditi da se to promijeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije