Telekomunikacije u FBiH

Viber ugrozio telekome, umjesto poziva, aplikacije za komunikaciju

viber
VL FOTO
22.01.2016.
u 07:00

Besplatna aplikacija za razgovor Viber ugrozila je telekom operatere i u Federaciji Bosne i Hercegovine, objavio je NAP. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, fiksni telefonski razgovori mjereni u minutama, u razdoblju od listopada do prosinca 2015. godine, manji su za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Raste popularnost

Nešto manji pad zabilježen je i kod mobilnih telefonskih razgovora. U razdoblju od listopada do prosinca prošle godine zabilježen je pad od 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Građani FBiH su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, poslali 9,1 posto manje SMS poruka u posljednja tri mjeseca prošle godine nego u istom razdoblju 2014. Evidentno je, tvrdi agencija, kako sve više ljudi koristi besplatne aplikacije za razgovor. Najpopularniji je Viber. Njegova popularnost osobito je porasla nakon pojave 3G mreže, piše NAP.

Komuniciranje aplikacijama

Vlasnici pametnih telefona u cijelom svijetu sve manje koriste svoje uređaje za pozive, komunikacija se sve više odvija aplikacijama kao što je WhatsApp, Viber ili Skype. Prema podacima agencije Deloitte, više od četvrtine korisnika mobitela, odnosno 26 posto, umjesto poziva bira neke druge načine za komuniciranje s prijateljima i obitelji. “Telefonske razgovore s prijateljima i obitelji korisnici su zamijenili komuniciranjem na društvenim mrežama, ali i pomoću aplikacija. Danas je također moguće naručiti taksi, dogovoriti sastanak, plaćati račune, obavljati bankovne transfere i slično”, navodi se u izvješću agencije Deloitte. Broj korisnika kojima telefonski pozivi nisu prioritet konstantno se povećava. U zemljama u razvoju taj se postotak popeo na 20 posto.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije