Vijeće naroda RS

Veto Kluba Hrvata na Zakon o policiji u RS-u

nsrs
14.04.2016.
u 15:43

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenut će proceduru zaštite vitalnog interesa na Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS-u, jer nije definirano da direktor policije RS-a i njegov zamjenik trebaju biti iz različitih konstitutivnih naroda, javlja Fena. 

Za odluku o vetu, kako je pojasnio predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović, glasovalo je pet izaslanika, dva su bila suzdržana, dok jedan izaslanik nije bio prisutan na današnjoj sjednici ovog kluba. 

Tomljanović je pojasnio kako je za njih prihvatljiva i zakonska odredba koja bi glasila da nacionalna struktura pripadnika ministarstva unutarnjih poslova treba odražavati strukturu stanovništva prema posljednjem popisu. 

Klub Hrvata ima primjedbu i na uporabu isključivo ćirilice na policijskim obilježjima. Stoga će od resornog ministra tražiti da to pitanje riješi nižim pravnim aktom, odnosno da pravilnikom omogući uporabu i latiničnog pisma na policijskim oznakama. 

Također, izaslanici Kluba Hrvata danas su izrazili nezadovoljstvo jer u Strategiji razvoja obrazovanja za razdoblje od 2016 do 2020 godine nije uvrštena ustavna odredba o upotrebi jezika i pisma. 

Predsjednik ovog kluba je u izjavi novinarima pojasnio da će zbog toga inicirati sastanak rukovodstva Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a da bi se u program rada uvrstio zakon o uporabi jezika i pisma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije