Djeca s poteškoćama u razvoju

Veseli "pužići" predstavili se plesom u Livnu

21.03.2022.
u 16:16

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život" (PUŽ) Livno, Marijanska vinkovska mladež BiH, ŽOK Troglav i Plesni klub LDF Livno proteklog su vikenda, drugu godinu zaredom, organizirali zanimljive događaje kojima su skrenuli pozornost javnosti na osobe s Downovim sindromom, kao i svu djecu s poteškoćama u razvoju, piše Večernji list BiH.

35 članova i 40 volontera

Žitelji Livna su, ako do sada nisu imali priliku upoznati osobe s invaliditetom, dolaskom u Gradsku sportsku dvoranu na odbojkaški turnir upoznali "pužiće" u malo drugačijem svjetlu, vesele i razigrane, u plesnoj koreografiji koju su pripremili sa svojom trenericom Adelom Vrdoljak (LDF Livno). Inače, Udruga "PUŽ" osnovana je 2019. u cilju podizanja svijesti okoline o postojanju osoba s invaliditetom, podizanju kvalitete njihova života, kao i uključivanja u svakodnevni život zajednice različitim aktivnostima u okviru postojećih mogućnosti. Udruga okuplja 35 članova i 40 volontera, od kojih većinu čine roditelji djece i članovi Marijanske vinkovske mladeži BiH. Sportskom događaju prethodilo je predavanje za roditelje djece s poteškoćama u razvoju "Osoba s invaliditetom o radu s osobama s invaliditetom". Održala ga je magistra edukacijske rehabilitacije Željka Šemper iz Zagreba, i sama osoba s invaliditetom, koja već 26 godina radi kao edukacijska rehabilitatorica. Istaknula je kako trenutačno radi u ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kojih je trenutačno 300 zaposlenih, te naglasila kako je to i najveća zaštitna radionica u Hrvatskoj. A što se tiče predavanja, objasnila je kako je to "razgovor s roditeljima s druge strane dijagnoze" te dodala: - Mislim da su roditelji presiti toga da im netko govori što njihova djeca ne mogu, što bi oni trebali činiti, nego će to biti lijep, ljudski razgovor s razumijevanjem uz naglasak što njihova djeca mogu. Istaknula je i to da je u svom radu s djecom s poteškoćama u razvoju bila među zahtjevnijim rehabilitatorima zato što im je svojim primjerom pokazivala što se sve može učiniti, a i znala što ih u životu čeka te dodala: - I ako zaista ne iskoriste sve svoje potencijale, bit će negdje po strani, bit će nesretni. Nitko drugi im neće pomoći ako oni sami ne uzmu svoj život u svoje ruke i ako se prepuste slučajno tome da njihove dijagnoze upravljaju njihovim životima, onda to nikad ne završi dobro. U samoj dvorani je, obraćajući se nazočnima, gospođa Šemper s oduševljenjem istaknula da ono što je u Livnu vidjela, nije nigdje ranije, da svaka osoba s invaliditetom ima svog volontera.

Redovita aktivnost

Antea Miloloža iz MVM potvrdila je da imaju veliki broj volontera koji rade iz ljubavi, a što se tiče ovogodišnje manifestacije, dodala: - Udruga "PUŽ" s nama je prošle godine prvi put obilježila Svjetski dan osoba s Downovim sindromom i tada smo odlučili da to bude naša redovita aktivnost, s tim da je plan da svake godine budemo drugačiji i originalniji. Organizatori su svim sudionicima, i prije sportskih ogleda u odbojci, podijelili medalje jer su svi oni pobjednici s obzirom na to da su ih podržali u manifestaciji, a medalje su dobili i Gordana Nakić te Darko Čondrić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a i gradonačelnik Livna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?