Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Venecijanska komisija pozvala bh. vlasti na sastanak oko izbora

30. listopada 2020. u 08:43 0 komentara 262 prikaza
izbori

Venecijanska komisija Vijeća Europe će u sklopu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sutra i prekosutra s vlastima Bosne i Hercegovine razgovarati o ispunjavanju uvjeta za održavanje fer i poštenih izbora polovinom studenoga. 

Vijeće Europe je putem Grupe država Vijeća Europe za borbu protiv korupcije izdalo nekoliko preporuka u vezi s tom oblasti, a nekoliko važnih preporuka odnosi se na održavanje fer i poštenih izbora.

U posljednjem izvješću GRECO je ukazao na netransparentnost financiranja političkih stranaka, a kažu da se bankarski sustav prilikom financiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje mnogo transakcija obavlja u gotovini, bez adekvatne kontrole, javlja N1. 

Takođe, ističu kako ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani s političkim strankama, što znači da fizičke i pravne osobe koja na različite načine pomažu financiranje neke političke stranke obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje. GRECO također ukazuje da nema revizije stranačkih računa nakon završene kampanje.

Podsjetimo, lokalni izbori u BiH održavaju se 15. studenoga, a za vlast se "bori" 543 politička subjekta.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.