Razgovori bez rezultata

Venecijanska komisija neće predložiti rješenje Izbornog zakona BiH

25.05.2018.
u 18:20

U nervozi je protekao tijek, kao i sam kraj sastanka predstavnika političkih stranaka s izaslanicima Venecijanske komisije jer su bošnjačke stranke očekivale nametanje rješenja koje bi njima išlo u korist, piše Večernji list BiH. U jednome trenutku je predstavnik SDA Šefik Džaferović tražio da na sastanak dođe i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je inače jučer bio u Londonu, te je upozorio kako javnost u BiH očekuje čarobnu formulu za izlazak iz krize izazvane odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a koju su prethodno mjesecima ignorirali.

Izmislili potporu

Kako se doznaje od sudionika razgovora, čak su u jednome trenutku iz bloka SDA, SDP, DF i SBB pokušali isprovocirati predstavnike Venecijanske komisije pitanjem o njihovu stajalištu vezanom uz izbor izaslanika iz županijskih skupština. Predstavnici Venecijanske komisije, kako doznajemo, uopće nisu htjeli to pitanje komentirati, dosljedno poštujući odluku Ustavnog suda. A upravo je Ustavni sud u presudi po Ljubićevoj apelaciji odbacio stajalište Venecijanske komisije, koja je imala status prijatelja suda, o izboru po jednog izaslanika iz svake županije. 
Jedini zaključak susreta je da će se razgovori nastaviti te je jasno istaknuto kako bi Venecijanska komisija mogla dati svoj sud o nekom prijedlogu, a što je ravno znanstvenoj fantastici, samo u slučaju da uključene bošnjačke i hrvatske stranke budu imale zajednički prijedlog. Čelnici pet bošnjačkih i hrvatskih stranaka Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić trebali bi, kako doznajemo, 4. lipnja razgovarati s predstavnicima Venecijanske komisije. 
Bošnjački sudionici pokušali su jučer javnost obmanuti tvrdnjama da je ovo tijelo čak sklono da se problem izbora riješi na federalnoj razini. 
Hrvatsku stranu na sastanku predstavljala je članica vodstva HDZ-a BiH Lidija Bradara.

Različita tumačenja

- Problem je što mi u BiH različito čitamo i tumačimo odluke Ustavnog suda BiH - kazala je Bradara nakon okončanih konzultacija, ali je istaknula kako se mora nastaviti razgovarati jer je tako moguće naći rješenje za problem koji postoji. Kazala je kako je jedina novost to što neki sada predlažu da se problem rješava isključivo na razini FBiH, no to smatra neprihvatljivim jer je riječ o materiji koju regulira Izborni zakon BiH. Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je kako i u njegovoj stranci žele da se razgovori nastave, a ne smatraju spornim to što se o izmjenama Izbornog zakona razgovara nakon što su izbori raspisani. Ustvrdio je kako je do nekog pomaka ipak došlo jer se sada raspravlja samo o pravilima za izbor zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, a ne i načinu biranja članova Predsjedništva BiH, na čemu inzistira HDZ BiH. 
- Ovaj proces će se sada nastaviti na razini predsjednika političkih stranaka početkom lipnja - najavio je Džaferović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije