Gotovo upola niža od potrebne

Veliki rizik od epidemije ospica, procijepljenost u HNŽ-u pala na 53 posto

17.03.2018.
u 10:00

Nakon što su potvrđena tri povezana slučaja oboljelih od ospica na području Istočnog Sarajeva, proglašena je epidemija na tom području. Broj oboljelih u BiH prešao je deset, a dva slučaja zabilježena su i u Mostaru, gdje je oboljelo dvoje djece od dvije i osam godina. Oboljelo dijete koje ima dvije godine nikako nije cijepljeno, a dijete od osam godina je djelomično cijepljeno, odnosno primilo je samo jednu dozu cjepiva, piše Večernji list BiH. Stručnjaci upozoravaju da smo odavno u opasnosti od epidemije te da brzina širenja virusa ovisi o stupnju kolektivnog imuniteta, a on iz godine u godinu drastično opada. - Procijepljenost u HNŽ je oko 53 posto, što je izuzetno loše. Službeno izvješće treba biti objavljeno 31. ožujka, ali definitivno je pala ispod 60 posto za MMR cjepivo. Nažalost, to je činjenično stanje za 2017. godinu. Godinu ranije bila je 63 posto, znači za 10 posto je niža. Objektivno, rizik od epidemije postoji i on je definitivno velik, pitanje je vremena kad će se epidemija ospica pojaviti u našoj županiji - kazao je za Večernjak dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar i predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH.

Širenje zaraze

Za proglašenje epidemije nije važan broj oboljelih koliko je važna njihova povezanost i zajednički izvor. Virus u organizam ulazi preko dišnih putova, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe, a nakon 7-14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma. Komplikacije mogu biti jako ozbiljne, poput encefalitisa, upale pluća ili panencefalitisa, koji je neizlječiv i završava smrću. Češće su kod odraslih osoba, ali da to ne znači da se one ne mogu pojaviti i kod djece. Jedina i najučinkovitija mjera je cijepljenje MMR cjepivom. Epidemije ospica zabilježene su i u nekoliko europskih zemalja, predstavljajući tako rizik za širenje i održavanje prijenosa ove bolesti u područjima s osjetljivom populacijom, pa tako i u BiH.

Prijedlozi stručnjaka

U cilju zaustavljanja negativnog trenda provođenja obveznog programa cijepljenja u HNŽ-u, Liječnička komora HNŽ-a je nakon nedavne konferencije izdala zaključke i prijedloge kako zaustaviti negativan trend cijepljenja u ovoj županiji. Među prijedlozima su i da je potrebno hitno napraviti popis djece u svim domovima zdravlja HNŽ-a u proteklom sedmogodišnjem razdoblju kako bi se pristupilo docjepljivanju. Uz redovito ažuriranje kartoteke Cijepnog centra, treba uvesti i sustavne telefonske pozive roditeljima djece koja se trebaju cijepiti. Pedijatri koji provode programe obvezne imunizacije dužni su prijaviti županijskom inspektoratu svako dijete čiji roditelji odbiju cijepljenje. Podatke o cijepnom statusu djece koja se nalaze u školama, vrtićima i slično potrebno je pribaviti da bi se u slučaju pojave epidemije propisno moglo izolirati te kako bi ih se moglo cijepiti po hitnom postupku u slučaju pojave epidemije. Potrebno je uvesti i povećanje minimalnih kaznenih odredbi protiv roditelja koji odbijaju imunizaciju protiv zaraznih bolesti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije