Veliki broj građana BiH tri mjeseca mora raditi za jednu potrošačku košaricu

23.03.2024.
u 15:45

U FBiH ograničena cijena 60 artikala, u C. Gori marža za 500

Sve što zarade, potroše na golo preživljavanje. Tako bi se u najkraćem mogla opisati svakodnevica većine građana BiH. Sindikalna potrošačka košarica za veljaču iznosila je gotovo 3000 KM, što je mnogima tromjesečna, a ne mjesečna plaća, piše Večernji list BiH. Iako se svakodnevno govori o poskupljenjima, šokantan je podatak da smo prije samo pet godina jeli meso koje je bilo sedam maraka jeftinije. Pili smo pet maraka jeftiniju kavu, a grijali smo se na 70 KM jeftiniji ugljen.

"Zaključavamo cijene"

Napola prazna ili napola puna - potrošačka košarica nije stvar samo perspektive. Ona je rezultat ispražnjenih novčanika bh. građana uslijed rapidnog rasta troškova života tijekom posljednjih godina, pojedinih čak i za 50%. A najviše je poskupjelo meso, koje plaćamo od četiri do sedam maraka više u odnosu na razdoblje prije pet godina. A sve je teže izdvojiti novac, osim za kavu, čak i za jedan pristojan obrok dnevno. Stoga sve veći broj građana po taj jedan jedini obrok dnevno staje u red pred pučke kuhinje. Od početka pandemije, s kojom je počeo i rast cijena, građani vape da im institucije pomognu i olakšaju preživljavanje. Kao odgovor vlasti u Federaciji je u prosincu počela akcija "Zaključavamo cijene" koja je obuhvatila 40 artikala čija je cijena bila zaključana do 15. ožujka. Federalna Vlada donijela je odluku da se akcija produlji za još tri mjeseca, a njome je obuhvaćeno još 20 proizvoda, dakle ukupno 60. Trgovački lanci koji su se dobrovoljno uključili u akciju sami su odabrali proizvode kojima je zaključana cijena. Dok se nadležni hvale uspjehom akcije i uštedama, veliki broj građana tvrdi da akciju i ne primjećuje.

Obvezujuća odluka Vlade

I dok je u Federaciji BiH zaključana cijena za 60 proizvoda, crnogorska vlada donijela je u četvrtak odluku o ograničavanju trgovačkih marži za više od 500 artikala u velikim trgovinama, dok male trgovine ne podliježu ovoj odluci. Odluka će stupiti na snagu početkom travnja, a vrijedit će do kraja svibnja, kada se očekuje početak ljetne turističke sezone. Kako je nakon sjednice crnogorske vlade rekao premijer Milojko Spajić, cilj ove odluke je da se umanji inflatorni pritisak na građane jer, kako je kazao, inflacija u Crnoj Gori je uvozna inflacija. - Ovim ne samo da se zaustavlja rast cijena nego se i smanjuju cijene 500 artikala, koji su najbitniji za život stanovnika Crne Gore - naveo je Spajić. Prije donošenja ove odluke crnogorski premijer imao je susrete s predstavnicima Gospodarske komore Crne Gore, gdje je ova akcija usuglašena te se neće provoditi u malim trgovinama i trgovačkim lancima čiji objekti u Crnoj Gori ne prelaze površinu od 600 četvornih metara. Ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj kazao je da je ideja bila da se tim najosnovnijim proizvodima koji će biti na ovoj listi limitira marža. - Ne samo da ćemo limitirati mogućnost povećanja cijena nego će doći i do pojeftinjenja velikog broja proizvoda. Trgovci će ih morati obilježiti u svojim trgovinama - naveo je Gjeloshaj. Dodao je da je ovo odluka, a ne akcija, odnosno nešto što se mora provesti i nije dobrovoljnog karaktera. Inflacija je u Crnoj Gori u 2023. iznosila 8,6%. Prosječna plaća u Crnoj Gori iznosi 814 eura, a minimalna 450 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije